Ludovic Orban, anunț de ultimă oră pentru români. Când va fi prelungită starea de alertă și ce măsuri se vor lua

Andrei Cezar 15.06.2020, 10:58

Luni sau marți va fi adoptată hotărârea de guvern ce va prelungi starea de alertă și prin care se vor stabili măsurile ce se vor aplica în următoarele 30 de zile pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, care a argumentat necesitatea luării acestei decizii raportându-se la evaluările epidemiologilor față de numărul de îmbolnăviri.

Ludovic Orban, anunț despre prelungirea stării de alertă

Starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile printr-o hotărâre de guvern ce va fi emisă luni sau marți, însă va putea intra în vigoare doar în cazul unui vot pozitiv în Parlament. Premierul Ludovic Orban a explicat ce se va întâmpla în cazul în care parlamentarii nu vor vota starea de alertă.

„Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă. Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla. Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Orban, la B1 Tv.

Ludovic Orban, anunț de ultimă oră pentru români. Când va fi prelungită starea de alertă și ce măsuri se vor lua
Ludovic Orban, anunț de ultimă oră pentru români. Când va fi prelungită starea de alertă și ce măsuri se vor lua

Măsuri noi de relaxare din 15 iunie

Începând de luni, 15 iunie, intră în vigoare o serie de noi măsuri de relaxare pe teritoriul țării. Românii vor putea să meargă la mall, la sala de fitness și se vor putea bucura de practicarea sporturilor în aer liber într-un număr mai mare de persoane. Iată o listă cu câteva dintre măsurile de relaxare ce intră în vigoare din 15 iunie:

  • Pot circula împreună sau forma grupuri pietonale maxim 6 persoane, care nu aparțin aceleiași familii;
  • Se redeschid ștrandurile și piscinele exterioare, dar și sălile de sport cu obligația respectării normelor de prevenție stabilite prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii.
  • Se redeschid magazinele care se află în incinta mall-urilor, însă restaurantele și cafenelele vor rămâne în continuare închise. De la această regulă fac excepție localurile care se află în afara centrului comercial, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de doi metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă. De asemenea, cinematografele și locurile de joacă din mall-uri vor rămâne și ele închise.
  • Creșele, grădinițele și afte-rschool-urile își vor relua activitatea în timpul vacanței de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării, al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii.
  • Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Măsurile de relaxare au fost adoptate joi, printr-o hotărâre a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe care a înaintat-o Guvernului României.

Urmăriți Impact.ro și pe