Începe războiul în politică! PSD a luat decizia de ultimă oră

Luiza Moldovan 11.06.2020, 15:52

PSD a decis să nu voteze pentru prelungirea stării de alertă care va fi propusă de Guvern. Liderii celui mai important partid din Opoziție s-au întâlnit joi, cu puțin timp înaintea ședinței de guvern în care Executivul ar urma să prezinte măsurile și forma hotărârii prin care va fi prelungită starea de alertă.

Ce are de gând să facă PSD la ora 18

În contextul în care, joi, INSP (Institutul Național pentru Sănătate Publică) anunțase o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, starea de alertă ar urma să înceteze pe 15 iunie. Pentru prelungirea ei e nevoie de adoptarea unei hotărâri de guvern care, ca să devină validă, are nevoie de votul Parlamentului. Potrivit unor surse din conducerea PSD, nimic din textul hotărârii nu va rămâne neschimbat. Nici măcar titlul. „Modificăm tot. Inclusiv titlul„, au spus aceștia. PSD dorește intervenția autorităților doar acolo unde e nevoie:

„Suntem de acord cu o perioadă limitată de timp care să conțină strict măsuri pentru protejarea sănătății oamenilor și nimic mai mult. Autoritățile trebuie să dispună punctual măsuri de siguranță acolo unde sunt probleme”, au spus sursele citate.

Se anunță discuții tensionate, așadar, în condițiile în care PNL ar dori prelungirea, în anumite condiții, a stării de alertă. Oricum ar fi, în termen de cinci zile, hotărârea ar trebui adoptată de Parlament. Raed Arafat a declarat la Digi 24 că starea de alertă următoare va fi, fără îndoială, modificată și va intra în dezbatere joi.

PSD s-a pregătit cu un pix roșu cu care să modifice tot textul Hotărârii de Guvern
PSD s-a pregătit cu un pix roșu cu care să modifice tot textul Hotărârii de Guvern

Măsuri dure pentru restaurantele închise

Mai există o variantă de luat în calcul și anume o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru, pentru că, în acest fel, nu pot fi impuse restricții. Raed Arafat a avertizat asupra faptului că relaxarea care se vede pe străzi nu e de bun augur și că există riscul mare al creșterii numărului de infecții:

„Ceea ce înseamnă că noi ne-am relaxat total și vă spun cu certitudine că este periculos, precoce, prea devreme. Nu o zic numai eu, ci este riscul să ne trezim cu o creștere a cazurilor”, a spus acesta.

Discuțiile sunt programate să înceapă la ora 18. Surse din guvern spun că PNL dorește prelungirea stării de alertă. Perioada de prelungire discutată în Guvern este de 30 de zile, însă la discuțiile de miercuri cu Raed Arafat, liderii politici din Parlament au vorbit și de un termen de 15 zile.

În documentul elaborat de Guvern se punctează și pe tema deschiderii mall-urilor, a piscinelor exterioare și a grădinițelor private. Se vorbește de păstrarea unor restricții. Restaurantele rămân închise iar purtarea măștii va fi obligatorie. După adoptarea textului Hotărârii de Guvern, aceasta este trimisă Parlamentului care trebuie s-o voteze în cinci zile. Parlamentul poate modifica prevederile hotărârii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: