Cum le-a promis PSD românilor o nouă Lege a Pensiilor, dar a tras chiulul atunci când trebuia votată

Alexandru Ioanid 19.06.2019, 15:47
Cum le-a promis PSD românilor o nouă Lege a Pensiilor, dar a tras chiulul atunci când trebuia votată

Legea Pensiilor e actul normativ cu care PSD a defilat agresiv în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Le-a promis vârstnicilor creșterea punctului de pensie, condiții mai bune de trai și o viață mai decentă. Când a fost vorba să-și și voteze promisiunile în Parlament, aleșii PSD au tras chiului și au absentat în masă.

Legea Pensiilor, act normativ întors de Curtea Constituțională la Parlament pentru a fi pus în acord cu Legea Fundamentală, a fost respinsă, miercuri, în Senat. Nu pentru că s-ar fi votat masiv împotrivă, ci din cauza absenteismului.

Au fost doar 67 de voturi pentru, în vreme ce 22 de parlamentari s-au abținut. Era nevoie de încă un vot pentru ca legea, fiind una organică, să fie adoptată și trimisă, pe mai departe, la Camera Deputaților, for decizional în cazul ei.

Numai că nu a fost să fie. Și asta pentru că senatorii PSD au absentat în masă. Nu s-au prezentat la lucru pentru a-și vota promisiunile din campanie. Sigur că poate exista mobilizare în Camera decizională, dar semnalul dat de putere este unul extrem de greșit.

Mai ales că deschide calea suspiciunilor legate de capacitatea Guvernului de a ține sub control deficitul bugetar și de a plăti pensiile la valoarea promisă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cum a dat PSD bir cu fugiții la votul pentru Legea Pensiilor

Legea Pensiilor nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată. Era nevoie ca 68 de parlamentari să se pronunțe, într-un fel sau altul, dar s-au înregistrat doar 67 de voturi pentru. Președintele care a condus ședința din Senat, social-democratul Șerban Valeca, a declarat, sec, că din cauza lipsei unui senator, în urma demisiei lui Traian Băsescu, nu a fost întrunit cvorumul.

Adevărul este, însă, că nu din cauza lipsei unei senator nu a trecut legea. Ci din cauza absenteismului masiv al senatorilor PSD, care nu au venit la muncă. E posibil ca mulți dintre ei să fie deja plecați prin concedii.

Marius Budăi, ministrul Muncii, insistă că lucrurile se vor tranșa în Camera Deputaților, for decizional, și că niciun pensionar nu e afectat.

„Ne pune bețe-n roate majorării pensiilor pentru părinții și bunicii noștri și, în general, majorărilor de venituri. Ce am scos noi, alianța austerității dovedește că își merită cuvântul. Eu îi asigur pe români și pe pensionari că noi, la Cameră, cu siguranță vom aproba, vom dezbate această lege. (…) Este o lege bună pentru pensionarii acestei țări”
Ministrul Muncii, Marius Budăi

Ce spune Viorica Dăncilă despre Legea Pensiilor

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă dă de înțeles că, pe drumul de la Senat la Cameră, legea ar mai putea suferi modificări. Posibil să fie spre binele pensionarilor, sau posibil să fie invers.

În oricare dintre cazuri, sunt necesare discuții cu reprezentanții pensionarilor, a subliniat șefa Guvernului.

„Mă întâlnesc astăzi (n.red – miercuri) cu pensionarii pentru a discuta din punct de vedere politic. Am chemat și ministrul Muncii. Vom discuta și despre aspecte guvernamentale, dar întâlnirea de astăzi este o întâlnire politică”
Viorica Dăncilă, premierul României

Premierul a dat vina pe reprezentanții opoziției pentru că au votat împotriva. I s-a atras, însă, atenția și asupra absenteismului celor de la PSD.

”Am să discut cu ei și am să văd de ce au lipsit de la Senat astăzi (…) Poate au lipsit, poate au justificat sau nejustificat, voi avea o analiză. Dar să-i vedem în primul rând pe cei care au votat împotriva legii pensiilor. Eu cred că de la acest punct trebuie să plecăm”
Viorica Dăncilă, premierul României

Planul cu care a defilat PSD în campanie a fost ca Legea Pensiilor să se aplice din 2021. Premierul a răspuns evaziv atunci când a fost întrebată despre acest lucru, sugerând că lucrurile s-ar mai putea schimba pe ici pe colo.

 „De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu atenție pentru a lua cele mai bune decizii”
Viorica Dăncilă, premierul României

Cu ochii pe Guvernul de la București, Comisia Europeană sugera ca atenția să se mute pe Pilonul II de Pensii. Asta pentru că deficitul bugetar e oricum sugrumat de cheltuielile excesive și e posibil ca plata pensiilor să fie pusă în pericol.

Acum sau mai târziu.

Urmăriți Impact.ro și pe