Statul îți vrea banii de pensie: cum să nu cazi în capcană

Ciprian Ioana 13.03.2019, 09:03
Statul îți vrea banii de pensie: cum să nu cazi în capcană

Guvernul a dat multă vreme târcoale Pilonului II de pensii, adică acele contribuții administrate de fonduri private. Mizează acum pe faptul că ești de acord să-ți transferi banii la Pilonul administrat de stat.

Dacă aveai până în 35 de ani în 2008 și ești angajat, atunci ești unul dintre cei peste 7 milioane de români care, în acest moment, contribuie și la Pilonul II de pensii. O parte din salariul tău brut merge în administrarea statului, care îți va returna acești bani, lunar, când ieși la pensie, iar o altă parte e administrată de fonduri private.

Cum statul a încercat în repetate rânduri să pună mâna și pe banii strânși în Pilonul II și nu prea a reușit, a venit cu o altă idee. Îți dă posibilitatea să transferi, de bună voie, contribuțiile din Pilonul II în Pilonul I, adică cel administrat de stat. Iar banii adunați deja în Pilonul II pot fi retrași.

De precizat că transferul contribuțiilor se face de acum încolo. Banii adunați în Pilonul II fie rămân acolo, fie îi poți primi oricând dorești: suma totală, într-o singură tranșă, sau atunci când ieși la pensie.

Cum îți poți muta banii la stat

Dacă ai încredere să-ți lași contribuțiile în administrarea statului, trebuie să depui o cerere prin care te declari de acord să transferi 3,75% – procent pe care acum îl virezi la Pilonul II – la Pilonul I.

Cererea se depune la administratorul tău de pensii private. Dacă nu-l știi, poți afla de aici.

Care e diferența dintre Pilonul II și Pilonul I

Din salariul tău brut, o cotă de 25% reprezintă contribuții CAS. Din acest procent, 3,75% merge către Pilonul II de pensii, iar restul merge la stat.

Banii adunați la Pilonul II sunt investiți de fondurile private, iar suma adunată acolo o poți retrage începând de astăzi, dacă vrei, sau o poți lăsa acolo să o primești la ieșirea la pensie.

Diferența e că banii care ajung azi la stat, mâine sunt cheltuiți pe pensii. Adică ceea ce virezi tu lunar, pleacă a doua zi către pensia bunicilor tăi. Iar pe termen lung și în contextul unor măsuri economice controversate, acest sistem s-ar putea dovedi nesustenabil.

Cu alte cuvinte, există tot mai puțini angajați care susțin pensionarii. Așa a apărut necesitatea Pilonului II. Iar statul îți cere acum să nu mai contribui acolo.

E clar că e nevoie de bani la buget, dar ar trebui să te gândești că viitorul tău e mai important decât acoperirea găurilor bugetare adâncite de o guvernare deficitară.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe