Pensii recalculate, dar neplătite. Ministrul Muncii încearcă să explice situația

Ciprian Ioana 05.04.2019, 13:05
Pensii recalculate, dar neplătite. Ministrul Muncii încearcă să explice situația

Guvernul s-a lăudat că va crește pensiile a 100.000 de pensionari. Deciziile de recalculare nu au fost, însă, primite de toată lumea.

Potrivit deciziilor de recalculare, 100.000 de pensionari din grupele I și a II-a de muncă trebuie să primească bani mai mulți. Măsura a intrat în vigoare cu 1 aprilie și ministrul promitea că banii se vor da chiar de luna aceasta.

Totuși, doar 35.000 de pensionari au primit până acum deciziile de recalculare. Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că toate pensiile recalculate se vor primi până la 15 aprilie. Același termen e avansat și în cazul celorlalți pensionari, care nu se încadrează la recalculare.

Și ei vor primi banii mai devreme, cu ocazia Paștelui, care pică anul acesta pe 28 aprilie.

„Pensiile persoanelor care au lucrat în grupele I şi II de muncă şio care la momentul ieşirii la pensie nu le-a fost luat în calcul stagiul de cotizare suplimentar pentru acordarea punctajului sunt în linie dreaptă cu calcularea”.

Marius Budăi, ministrul Muncii

Cine beneficiază de majorări de pensie

Ministrul Muncii a precizat că de creșterile de pensii vor beneficia acele categorii care au ieşit la pensie pe anumite legi speciale, însă nu li s-au acordat sumele aferente grupelor de muncă.

Ministrul a dat câteva exemple.

”Pensionar care a lucrat în calitate de acrobat la Circul Globus, de la 1354 de lei la 1883 de lei, creștere de 39%. (…)  o balerină pensionară, de la 1658 de lei la 2197 de lei, cu un procent de 33%. Am făcut aceste precizări pentru că cifrele au fost foarte așteptate”.
Marius Budăi, ministrul Muncii

Ministrul Muncii promite o altă majorare a pensiilor, de la 1 septembrie 2019. Marius Budăi spunea recent că sunt bani prevăzuți în buget și că Guvernul se va ține de cuvânt.

Punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei.

„(…) acea majorare de la 1 septembrie, de la 1.100 la 1.265 de lei, în ciuda tuturor declaraţiilor panicoase ale colegilor din Opoziţie, dacă ne uităm în buget, banii sunt prinşi acolo şi nici acele majorări nu sunt în pericol, cum nu sunt nici aceste majorări conform recalculării”.
Ministrul Muncii, Marius Budăi

Conferință de presă susținută de ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 5 aprilie 2019

„Pensionarii au fost păcăliți”

Fostul președinte, Traian Băsescu, acuza Guvernul că i-a păcălit pe pensionari. Candidatul PMP la europarlamentare spune că pensiile ar fi fost mai mari în 2018 și 2019 dacă sistemul de indexare la 1 ianuarie ar fi fost menținut.

Traian Băsescu a prezentat pe Facebook o prezentare care ar demonstra că suma totală cu care pensionarii au fost păcăliți sare de 3,8 miliarde de lei. 

Eu măcar v-am spus cinstitPensionarii au fost păcăliţi de Dragnea şi ai lui. În realitate, dacă se menţinea sistemul cu…

Publicată de Traian Băsescu pe Miercuri, 3 aprilie 2019

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat despre aceste acuzații. A preferat, însă, să-l atace pe fostul președinte.

„Haideți să ne lămurim foarte clar, este același domn Băsescu care a căutat, oricând și cum a putut, să taie din veniturile noastre, ale românilor? Este același domn Băsescu care, atunci când Curtea Constituțională i-a spus că nu poate tăia din veniturile pensionarilor, a încercat ca pe cei cu veniturile cele mai mici să-i supraimpoziteze? O să spun doar atât, am prezentat și graficul, noi în 2017 am majorat pensiile în cascadă, de două ori”.

Marius Budăi, ministrul Muncii
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe