Cum închizi un cont bancar? Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Emanuela Pană 23.07.2023, 11:47
Cum închizi un cont bancar? Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Fie că l-au deschis pentru un credit sau pentru a avea unde să își primească salariul sau pensia, cei mai mulți oameni au în ziua de astăzi un cont bancar. Atunci când nu mai sunt folosite, conturile bancare trebuie închise, deoarece banca va continua să perceapă comisiunea. Iată cum închizi un cont bancar, conform procedurii.  

Fiecare bancă are regulile sale 

Vrem să menționăm, încă de la început, faptul că fiecare bancă are propriile sale reguli de funcționare. Prin urmare, ar fi bine să citești termenii și condițiile contului tău bancar pentru a vedea care este procedura specifică de închidere a acestuia. Tot astfel vei afla și ce taxe sau penalități sunt asociate închiderii contului, în cazul în care există.  

De asemenea, trebuie să ai în vedere că un cont la o bancă tradițională se închide diferit față de un cont la o bancă online. Aceasta din urmă le pune la dispoziție clienților săi o aplicație prevăzută cu o secțiune de unde se poate deschide sau închide un cont.  

În vreme ce deschiderea unui cont bancar este o procedură destul de simplă, închiderea acestuia reprezintă o altă procedură, mai mult sau mai puțin complicată. În multe cazuri, oamenii uită să mai închidă conturile bancare deschise anterior, de care nu mai au nevoie.  

Însă, este important de știut că aceste conturi nu se închid automat de către bancă. De regulă, ele rămân active, iar banca percepe pe mai departe comisioane de administrare. Cum aceste comisioane s-au majorat, ar fi bine să închizi conturile pe care nu le mai folosești, pentru a nu acumula datorii în timp. 

Citește și: Românii cu card și cont bancar trebuie să știe asta. Cum ești ”furat” la bancomat

Cum închizi un cont bancar? 

Pentru a închide un cont bancar, trebuie să urmezi mai mulți pași. Înainte de toate, trebuie să te asiguri că nu mai există fonduri sau tranzacții în desfășurare în contul tău bancar. Poți fie să retragi banii, fie să îi transferi către un alt cont. 

Cum inchizi un cont bancar
Cum inchizi un cont bancar? Pasii pe care trebuie sa ii urmezi

Mai apoi, trebuie să înștiințezi banca în legătură cu decizia ta. Aici ai la dispoziție mai multe variante: ori te prezinți la o sucursală bancară, ori faci acest lucru prin intermediul serviciului de relații cu clienții al băncii, prin telefon sau e-mail.  

În unitate, trebuie să completezi un formular special, unde vei bifa opțiunea de închidere a contului bancar. Banca îți poate solicita anumite documente pentru a finaliza procesul de închidere a contului, cum ar fi o copie după actul de identitate sau alte documente specifice băncii.  

Nu uita să soliciți de la bancă un document care să ateste faptul că ți-a fost închis contul, Potrivit legii, băncile au obligația de a prezenta clienților o dovadă în acest sens. Acest lucru nu se întâmplă însă de multe ori. Dacă funcționarul bancar îți spune că nu îți poate înmâna un astfel de document, solicită să ți se facă o copie după cererea de închidere a contului curent, ștampilată de bancă.  

Pune copia la păstrare, deoarece s-a mai întâmplat ca unii clienți să ceară închiderea unui cont, dar operațiunea să nu se fi procesat. Și, cum nu aveau nicio dovadă că au solicitat închiderea contului, au fost nevoiți să plătească din urmă comisioanele de administrare acumulate, pentru ca mai apoi să facă o nouă cerere de închidere de cont.  

Vezi și: Dacă ai card și cont bancar la această bancă nu-ți pot lua banii cei de la ANAF. Cum de este posibil?

Cât durează închiderea unui cont bancar? 

De obicei, închiderea unui cont bancar are loc în ziua în care a fost depusă cererea, asta dacă nu cumva există alte nereguli pe contul respectiv (de exemplu, popriri). După închiderea contului, clientul trebuie să returneze băncii toate cardurile bancare, cecurile și alte instrumente de plată asociate contului. 

Ele pot fi expediate prin poștă sau înapoiate direct la sucursala băncii. În situația în care există mai mulți titulari pe cont, aceștia trebuie să meargă cu toții la bancă pentru a închide contul.

Există și posibilitatea ca unul dintre ei să primească împuternicire, caz în care acesta poate să se prezinte singur la unitatea bancară pentru a efectua pașii menționați mai sus. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...