Cum faci un Manhattan, cocktailul clasic de care ai auzit într-o grămadă de filme

Alexandru Puiu 09.07.2021, 09:39
Cum faci un Manhattan, cocktailul clasic de care ai auzit într-o grămadă de filme

Manhattan este un cocktail clasic ce conține whiskey, vermut dulce și bitters, de obicei Angostura. În ceea ce privește whiskey-ul, deși ai foarte multă libertate din acest punct de vedere, ar fi păcat să nu-l încerci cu un Rye Whiskey. Așa se face.

Când am început să fac cocktailuri, am plecat de la cocktailuri clasice, cum ar trebui să facă orice pasionat de mixologie sau bartending. Rețete precum Old Fashioned, Manhattan, Negroni sau Daiquiri, te învăță principii, te ajută să dobândești matrici pentru realizarea multor altor cocktailuri, mai mult sau mai puțin originale. De aici se începe.

O confirmare suplimentară a acestei realități vine de la David A. Embury. În cartea sa clasică de la 1948, The Fine Art of Mixing Drinks, autorul a inclus șase rețete de bază pentru a crea cocktailuri. Bătrânul Manhattan se află printre ele.

Modul de prezentare și rețeta au mai suferit mici modificări de-a lungul anilor, dar, în mod tradițional, acesta este un cocktail servit într-un pahar de Martini sau ”cocktail glass” cu o cireașă Maraschino. Este foarte important să eviți cireșele acelea cu culori agresive, artificiale, din comerț. Dacă nu ai văzut acea culoare de cireașă în copac, nu trebuie să existe nici în pahar. Recomandarea mea este să ai un borcan de cireșe amarene de la Luxardo. Nu sunt cele mai ieftine, dar un borcan te ține mult timp, dacă nu cumva uiți că le-ai cumpărat pentru cocktailuri.

Cum faci un Manhattan, cocktailul clasic de la 1870

Deși există mai multe rețete pentru clasicul Manhattan, mai jos voi detalia versiunea IBA (International Bartender Association).

Manhattan

50ml Rye Whiskey, poți începe cu un Jim Beam Rye, dar recomand Michter’s

20ml Vermut roșu, poți folosi Martini, dar recomand Mancino Rosso Amaranto

6-8 picături sau un dash de Angostura Bitters

Torni ingredientele într-un pahar de mixat cu cuburi mari de gheață, le amesteci 10-15 secunde până se formează condens pe exterior și obții diluția dorită, strecori conținutul într-un pahar de martini. Folosești o cireașă Maraschino pentru decor.

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe