Cum faci un cocktail clasic cu rom, Daiquiri și înveți formatul pentru sute de alte rețete

Alexandru Puiu 18.06.2021, 09:03
Cum faci un cocktail clasic cu rom, Daiquiri și înveți formatul pentru sute de alte rețete

Daiquiri este o familie de cocktailuri cu rom și o subcategorie a amestecurilor de tip sour. Dacă vrei să înveți cum faci clasicul cocktail Daiquiri în confortul căminului, fii atent la particularitățile de mai jos.

După ce faci foarte multe cocktailuri, începi să înveți că cele mai multe dintre ele pot fi reduse la o matrice, un format de cocktail care, deși îți oferă foarte multă libertate, la bază, urmează un mod foarte bine definit. Sour este o astfel de categorie de băuturi ușor de ținut minte și cu mult spațiu pentru improvizare.

Ca să faci un sour, categorie în care intră Whiskey Sour, Margarita, Pisco Sour sau Daiquiri, ai nevoie de un băutură spirtoasă de bază, de obicei două părți sau 60 de mililitri, o sursă de aciditate (suc de lămâie sau lime), o parte sau 30 de mililitri și un îndulcitor, o parte sau 30 de mililitri. Acesta din urmă poate fi un sirop de zahăr, un sirop de fructe care te încântă pe tine, un lichior dulce și nu numai.

Cum faci un Daiquiri, cocktailul clasic cu rom

Când vorbim de Daiquiri, de exemplu, dacă înlocuiești siropul de zahăr cu sirop de căpșuni, obții un Strawberry Daiquiri sau Daiquiri cu Căpșuni. Dacă nu ai sirop, poți tăbăci câteva fructe cu zahăr într-un shaker, înainte să adaugi gheață, dar ai grijă să strecori băutura cu o sită în pahar când o servești, pentru a elimina semințele.

60 de mililitri rom Don Papa Rum

30 de mililitri suc de lime proaspăt stors

20 de mililitri sirop de zahăr

Amesteci toate ingredientele bine cu gheață într-un shaker și le strecori într-o cupă.  Poți folosi ca decor o coajă sau felie de lime, câteva frunze de mentă sau o floare exotică.

Ca o notă de subsol, rețeta clasică face referire la un rom alb, dar un rom îmbătrânit, nu foarte dulce, mi se pare că vine la pachet cu un pic mai multă complexitate. Important este să experimentezi cu ce ai tu și să ajustezi cantitatea de zahăr în funcție de cât de dulce simți tu că ar fi romul utilizat. Mie, personal, Don Papa din Filipine mi se pare perfect.