Cum faci un Negroni acasă, un cocktail clasic de la 1919

Alexandru Puiu 04.06.2021, 09:00

În funcție de afinitatea pe care o ai pentru cocktailuri, această rețetă clasică de la 1919 s-ar putea să fie destul de sus pe lista priorităților tale. Nu de alta, dar este important să știi cum faci un Negroni acasă.

La fel ca în cazul celor mai multe cocktailuri inventate în urmă cu mai bine de 100 de ani, originile tradiționalului Negroni nu sunt foarte bine bătute în cuie. Cu toate acestea, sunt șanse destul de mari ca prima oară să fi fost mixat în 1919, la Florența, în Italia. Pascal Olivier Count de Negroni a inventat rețeta în momentul în care l-a rugat pe barmanul de la Caffe Casoni să-i facă o variantă mai tare pentru cocktailul său preferat, Americano.

Ca referință, un Americano include Campari, Vermouth și apă minerală. Contele Negroni i-a sugerat barmanului să înlocuiască apa minerală cu gin și, în acest fel, s-a ajuns la Negroni.

Rețeta pentru un Negroni o voi detalia mai jos, cu linkuri spre sticlele pe care le recomand pentru a ți-l prepara și tu acasă.

Cum faci un Negroni acasă?

30 ml Gin – Whitley Neil Original

30 ml Campari

30 ml Vermut Dulce – Mancino Rosso Amaranto

Preparare: Adaugi toate ingredientele într-un pahar de mixat cu multă gheață, amesteci bine pentru a răci și dilua băutura timp de 10 – 15 secunde. Strecori băutura într-un pahar de timp tumbler, cu baza groasă, peste gheață proaspătă. Ca și garnitură sau decor, poți folosi o coajă de portocală pe care ai presat-o deasupra paharului pentru a-i scoate uleiurile esențiale, după care i-ai dat drumul în pahar.

Ca o notă de subsol, poți construi un Negroni și în paharul în care îl servești, iar mulți preferă această variantă. Recomandarea mea este însă să folosești un pahar de mixat pentru a răci ingredientele în prealabil, altfel, riști să diluezi prea mult băutura înainte să te bucuri de ea.