Cum faci un cocktail clasic, Mint Julep și înțelegi gheața pisată sau zdrobită

Alexandru Puiu 21.02.2023, 19:07
Cum faci un cocktail clasic, Mint Julep și înțelegi gheața pisată sau zdrobită

În cazul în care ai o problemă cu gheața în băuturi de orice fel și încă nu o percepi ca pe un ingredient care joacă un rol foarte important atât în materie de experiență, cât și de gust, merită să înveți cum faci un cocktail clasic precum Mint Julep. Preparat bine, ajunge să fie înghețat din cap până în picioare.

În mod tradițional, bătrânul Mint Julep este asociat cu Kentucky Derby, cea mai importantă cursă de cai din Statele Unite ale Americii. Pentru că vorbim de statul Kentucky, locul de naștere ale whiskey-ului american, nu ai cum să prepari această băutură decât cu un bourbon autentic. Dacă te simți însă curajos, poți folosi și alt tip de whisky, cu mențiunea foarte importantă că rezultatul final nu va mai putea să poarte numele de Mint Julep.

Ca un scurt istoric, primele referințe la Mint Julep în literatura americană au apărut încă de la 1770, cocktailul fiind descris mai degrabă ca un medicament, mai mult decât o băutură de desfătare. Era menit să amelioreze durerile de stomac, greața și dificultatea de a înghiți, cam la ce ai folosi un ceai de mentă în vremurile noastre. Din prisma categoriei de băuturi mixate din care face parte, poți spune că un Mint Julep este un cocktail de tip ”smash”, precum Mojito sau Gin Basil Smash.

mint julep frozen cup

Cum faci un cocktail Mint Julep

Deși unii preferă să facă un Mint Julep în shaker, iar alții îl construiesc direct în pahar, cel mai important este să folosești gheață pisată sau măcinată. În acest scop, poți lua un săculeț textil și să să bați cuburi de gheață cu un ciocan de lemn precum cel din imaginea de mai sus, unul de șnițele este perfect.

Mint Julep

60ml Bourbon Whiskey, recomand un Jim Beam clasic sau, pentru ceva mai tare, la 45% alcoolemie, Jim Beam Devil`s Cut

10ml sirop simplu de zahăr

12 frunze de mentă

2 dash-uri Angostura Aromatic Bitters

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Pentru siropul de zahăr, amestecă pe foc o cantitate egală de zahăr și apă până când se diluează complet zahărul. Ar fi ideal să nu ajungă la temperatura de fierbere. Rezistă în frigider până la o lună.

Metodă: Tăbăcește frunzele de mentă cu siropul de zahăr într-un pahar de tip tumbler sau, dacă ai, o cană de tablă sau cupru. Adaugă bourbon-ul și amestecă bine. Adaugă gheață pisată și amestecă până când îngheață exteriorul paharului. Mai completează cu gheață pisată. Adaugă deasupra Angostura Bitters și decorează cu un buchețel de mentă.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe