Cum faci un cocktail clasic, Smash, cu un singur ingredient principal, Chartreuse, Whiskey sau Gin

Alexandru Puiu 21.08.2022, 17:28
Cum faci un cocktail clasic, Smash, cu un singur ingredient principal, Chartreuse, Whiskey sau Gin

Cei mai mulți oameni sunt descurajați de realizarea unui cocktail pentru că se gândesc că au nevoie de multe ingrediente. În practică, există o serie stufoasă de rețete ce implică doar un singur ingredient principal, când vine vorba de spirtoase.

Cocktailurile de tip Smash necesită un singur tip de băutură alcoolică și permit incredibil de multă flexibilitate, când vine vorba de botanice, sursa de aciditate și de dulceață. Indiferent dacă ai în casă o sticlă de gin, whiskey sau Chartreuse, favoritul meu, în orice moment, te poți pune pe treabă.

Mecanismul din spatele cocktailurilor de tip Smash este foarte similar cu un sour clasic, dar pare să fie varianta mai brută. Nu de alta, dar fiecare variație a acestei rețete implică să strivești pe fundul unui cocktail câteva felii de lămâie sau limetă, în loc să le storci în prealabil. În plus, deși poți folosi sirop de zahăr și îți face viața semnificativ mai ușoară, există rețete cu o linguriță de zahăr în locul acelui sirop.

Din nou, este genul de cocktail pe care îl faci cu ce ai, imediat. Important este să ai niște plante aromatice pe care să le strivești cu lămâia sau limeta în shaker. Cel mai comun Smash este cu mentă, dar varianta cu Gin și busuioc s-ar putea să fie chiar mai populară decât iterația cu mentă. Opțional, te poți orienta către lămâiță, cimbru, rozmarin. Funcționează, probabil, la fel de bine cu lămâiță, leuștean, pătrunjel, coriandru sau lemongrass. Timp îți mai trebuie să le experimentezi pe toate.

Cum faci un Chartreuse Smash, Whiskey Smash sau Gin Smash

După cum am detaliat și mai sus, conceptul de smash este foarte flexibil. Din acest motiv, mai importante sunt ingredientele decât orice altceva și, eventual, să găsești niște plante care să te fascineze. Ca o notă de subsol, experimentează. Nu-ți place o rețetă cu Whiskey, folosește Gin. Nu-ți place cu mentă, mergi pe busuioc, leuștean sau alte plante aromatice.

Lemon Verbena Chartreuse Smash

60ml Green Chartreuse – opțional, poți folosi whiskey sau gin

jumătate de lămâie tăiată în sferturi

10-12 frunze de lămâiță – opțional, poți folosi mentă, busuioc, leuștean

o linguriță de zahăr sau 10-15ml de sirop de zahăr

Metodă: strivește lămâița și zahărul cu frunzele de lămâiță timp de 10 – 15 secunde, pe fundul unui shaker. Adăugă Chartreuse sau altă băutură spirtoasă preferată de tine. Amestecă și răcește băutura cu multă gheață folosind un shaker. Îți recomand să o strecori într-un pahar plin cu gheață strivită, mai ales dacă folosești o spirtoasă cu un grad sporit de alcoolemie. Dacă nu, folosește orice gheață proaspătă în paharul în care servești băutura. Pentru decor, folosește un mănunchi din frunzele folosite în băutură strecurat în pahar sau prins de margine cu un cârlig.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe