Cocktailul Chrysanthemum are o istorie interesantă și este legat de perioada pre-Prohibiției din New York. Se crede că băutura a fost creată de Hugo R. Ensslin, un barman newyorkez subapreciat din acea perioadă. Ensslin și-a publicat propria carte de cocktailuri numită „Recipes for Mixed Drinks” în 1916, care includea rețeta originală a cocktailului Chrysanthemum.
Rețeta originală a lui Ensslin pentru Chrysanthemum includea părți egale de dry vermut și Bénédictine, iar unele rețete moderne urmează proporția sugerată de Harry Craddock în cartea „The Savoy Cocktail Book” din 1930, cu un raport de 2:1 de vermut față de Bénédictine. Acest lucru a fost făcut pentru a evita ca dulceața Bénédictine să domine băutura.
Chrysanthemum este un cocktail care evidențiază arta franceză în infuzia și distilarea botanică, combinând vermutul și Bénédictine și adăugând un strop de absint, parfumând cuplul fericit cu aroma de portocală. Este un exemplu clasic al băuturilor elegante și sofisticate ale epocii, fiind apreciat pentru calitățile sale erbacee și pentru conținutul său scăzut de alcool.
Cocktailul a fost relansat și a câștigat popularitate în perioada renașterii cocktailurilor, fiind apreciat pentru complexitatea sa, dar și pentru simplitatea sa, datorită vermutului care este practic un cocktail îmbuteliat.
Dom Bénédictine este un lichior pe bază de plante produs în Franța. A fost dezvoltat de comerciantul de vinuri Alexandre Le Grand în secolul al 19-lea și este aromatizat cu douăzeci și șapte de flori, fructe de pădure, ierburi, rădăcini și mirodenii. Există și o versiune mai uscată, B&B, care combină Bénédictine cu brandy, dezvoltată în anii 1930. Dom Bénédictine este cunoscut la nivel mondial ca un distilat rafinat, adăugând o dulceață condimentată unora dintre cele mai bune cocktailuri clasice.
Chrysanthemum
60ml Dry Vermouth – recomand Dolin Dry
30ml Dom Bénédictine
3ds sau jumătate de linguriță de absint, recomand Pernod 68 Absinthe
Metodă: Amestecă toate ingredientele cu cuburi mari de gheață într-un pahar de mixat, strecoară cocktailul într-o cupă răcită în prealabil. Folosește o coajă de portocală pentru decor după ce ai presat-o deasupra paharului pentru obținerea uleiurilor volatile.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.