Cum faci un cocktail clasic cu coniac în loc de whiskey, French Manhattan sau Royal Manhattan

Alexandru Puiu 06.12.2022, 23:24
Cum faci un cocktail clasic cu coniac în loc de whiskey, French Manhattan sau Royal Manhattan

Cum am mai spus de câteva ori în trecut, când vine vorba de cocktailuri clasice, există o serie stufoasă de variații pentru cele mai multe dintre ele. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză că, după ce ai învățat cum faci un cocktail Manhattan, merită să arunci o privire și pe Royal Manhattan sau French Manhattan.

Clasicul Manhattan își are rădăcinile pe la 1880 și nu a durat mult până când a devenit cel mai faimos din lume. Din câte se pare, a fost inventat la Manhattan Club în New York și, deși interesul pentru el s-a stins pentru câteva decenii, între timp a revenit în actualitate și a dat naștere multor variații, una mai interesantă ca alta.

Am detaliat în trecut varianta tradițională de Manhattan, dar dacă vrei să-ți faci rapid o opinie, merită să ai în vedere că vorbim de 60ml de Rye Whiskey (Whiskey American de Secară), precum Michter`s Single Barrel Straight Rye, 30ml Vermut Dulce, precum Dolin Rouge și două dash-uri (10 – 15 picături) Angostura Bitters. Se amestecă ingredientele cu gheață, se strecoară băutura într-un pahar de tip cupă sau Martini și se folosește pentru decor o coajă de portocală.

Cum faci un cocktail French Manhattan sau Royal Manhattan

În mod previzibil, dacă iei rețeta de Manhattan ca format de cocktail sau matrice și înlocuiește ingredientul principal cu altă băutură spirtoasă, rezultatul va fi cu totul altfel, chiar dacă vor exista similarități cu ce ai băut în trecut. Pornind de la această premisă, în cazul unui French Manhattan, folosești coniac în loc de Rye Whiskey. Important este, ca de fiecare dată, să pornești cu ingrediente de calitate, altfel nici rezultatul final nu va fi unul de care să fii mândru.

French Manhattan

60ml Coniac – recomand Hennessy VSOP

30ml Vermut Dulce – recomand Dolin Rouge

7,5ml Grand Marnier sau Cointreau

1 dash Angostura Bitters

1 dash Angostura Orange Bitters

Notă: Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Metodă: se amestecă ingredientele și se diluează cu ajutorul unui pahar de mixat timp de 10-15 secunde cu cuburi mari de gheață. Se strecoară băutura într-un pahar de tip cupă sau Martini. Se recomandă pentru decor o cireașă amarenă sau două.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe