Cum faci un altfel de cocktail clasic, Greek Martini, descoperi Mastica și înțelegi afinitatea lui I.L. Caragiale pentru poțiunea grecească

Alexandru Puiu 12.06.2023, 20:04
Cum faci un altfel de cocktail clasic, Greek Martini, descoperi Mastica și înțelegi afinitatea lui I.L. Caragiale pentru poțiunea grecească

Când vine vorba de cocktailuri clasice, puține vin la pachet cu atât de multe variații sau twist-uri precum bătrânul Martini, dar una dintre cele mai puțin populare implică două ingrediente grecești cât se poate de populare, Mastica și Ouzo. Dacă vrei să înveți cum faci un Greek Martini, urmărește pașii de mai jos.

”Leanca: Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, și clondirul cu trei chile mastica prima, care venisem tomn-atunci cu birja de la domn’ Marinescu Bragadiru din piața, încă chiar domn’ Tomita zicea să-l iau in birje…”, scria I.L. Caragiale în Justiție, în urmă cu peste o sută de ani. Dacă vrei să parcurgi integral scriitura apărută inițial în Moftul Roman, la 21 februarie 1893, o găsești aici.

Deși referința s-ar putea să nu-ți fie foarte comună, merită să ai în vedere că această poțiune de origine grecească a fost printre preferatele lui Caragiale, având în vedere originile sale aromâne, respectiv grecești, chiar dacă s-a născut în localitatea care astăzi îi poartă numele din județul Dâmbovița. Nu de alta, dar pe mama autorului o chema Ecaterina Chiriac Karaboas, iar frații săi, Costache și Iorgu, s-au născut la Constantinopol.

Revenind la mastică, deși este un lichior care pare să facă valuri pe meleaguri românești din nou, în funcție de unde îți informațiile, important este alt detaliu. Nu trebuie să confunzi mastica cu ouzo sau raki, ambele cu note dominante de anason. Masticul este, conform dexonline, suc rășinos aromatic extras din trunchiul și din ramurile unui mic arbore peren nativ pentru regiunea mediteraneană (Pistacia lentiscus), care servește la fabricarea masticii. Numele rășinii, de unde vine numele băuturii, este derivat din grecescul a mesteca, a scrâșni dinți.

Cum faci un Greek Martini

Această variație de Martini a fost creată de Simon Difford în august 2015 la barul Cabinet Room din Londra și include atât Mastică, cât și Ouzo, pe lângă tradiționalele gin și dry vermut.

Greek Martini

60ml Dry Gin, recomand Whitley Neill Connoisseur’s Cut cu 47% alcoolemie

15ml Mastiha, recomand Skinos

22,5ml Dry Vermut, recomand Dolin Dry

5ml sau o linguriță de Ouzo

Metodă: se amestecă toate ingredientele cu gheață într-un pahar de mixat pentru 20-30 de secunde. Se strecoară cocktailul într-un pahar de Martini, se decorează cu o crenguță de mentă și, eventual, cu o coajă de lămâie sau limetă.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe