Cum faci un cocktail original cu rachiu de pere sau pălincă, un pic de mandarine și un strop de Chartreuse

Alexandru Puiu 07.06.2023, 22:04
Cum faci un cocktail original cu rachiu de pere sau pălincă, un pic de mandarine și un strop de Chartreuse

Când vine vorba de cocktailuri cu pălincă sau rachiu, de cele mai multe ori, acestea par imposibile, dar dacă nu te dai peste cap să acoperi tăria și intensitatea acelui gust, ci mai degrabă o îmbrățișezi, s-ar putea să-ți iasă un mix interesant.

Încă de la începutul fascinației mele pentru cocktailuri și mixologie, indiferent cât timp am investit în această pasiune și am făcut cocktailuri din cărți, mi s-a părut că nimic nu este mai important decât să introduci ingrediente locale în acest efort gustativ. Din acest motiv, am detaliat în trecut cocktailuri cu leuștean, cu rachiu și/sau Tămăioasă Românească. Încerci, experimentezi, ajustezi rețeta și o iei de la capăt, până atingi un echilibru care să te încânte sau un mix care să spună o poveste, care să te introducă într-un film.

În mod previzibil, unele ingrediente sunt mai ușor de îmblânzit, altele necesită un pic mai mult exercițiu, dar dacă nu te descurajezi și ai lângă tine niște prieteni cu care să-ți împărtășești poțiunile, ești pe drumului cel bun. Ceva fascinant tot trebuie să iasă, o curiozitate tot trebuie să ți-o satisfaci.

Cum faci un cocktail cu rachiu de pere, SuPEARb

În urmă cu ceva timp, am intrat în posesia mai multor sticle interesante și, cel puțin în mintea mea, s-au împăcat destul de bine. Detaliat mai jos, cocktailul este construit în jurul rachiului, pentru că altfel nu se putea. O notă de dulceață pe care ai asocia-o în mod uzual cu un Old Fashioned vine de la un lichior pe bază de mandarine, clasicul Napoleon Mandarine. Revenind la aceeași referință tradițională, complexitatea botanică pe care o asociezi în mod uzual cu Bitters, am luat-o dintr-un Amaro grecesc, Majuni Bitter Sweet. Un pic de Chartreuse, în opinia mea, completează tabloul. Numele nu foarte original la care m-am gândit este un joc de cuvinte între Pear (pară în engleză) și Superb

SuPEARb

45ml Rachiu de Pere, recomand Pater

15ml Napoleon Mandarine

15ml Majuni Bitter Sweet

5ml Chartreuse 1605 Liqueur D`Elixir

1ds Lemon Bitters The Bitter Truth

Metodă: Se amestecă toate ingrediente într-un pahar de mixat cu gheață timp de 20-30 de secundă. Se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață într-un pahar de tip cupă. Se decorează cu o floare de păr, măr sau cireș. Uleiurile de la o coajă de lămâie sunt de asemenea binevenite.

Notă: Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe