Cum faci un altfel de cocktail clasic, Aviary’s Scotch Sour și descoperi Blended Whisky

Alexandru Puiu 19.09.2023, 13:02
Cum faci un altfel de cocktail clasic, Aviary’s Scotch Sour și descoperi Blended Whisky

De-a lungul anilor, puține cărți de cocktailuri m-au fascinat la fel de mult precum cea de la Aviary din Chicago. Întregul efort mixologic din spate este mai degrabă desprins dintr-un laborator de chimie, deși există și câteva rețete mai accesibile.

Ar fi ciudat să nu te bucuri ocazional de un Whiskey Sour, cum de altfel trebuie să experimentezi și un Daiquiri sau Margarita, alte tipuri de mixuri din categoria sour. Fiecare dintre aceste rețete merge în mod tradițional pe un format destul de apropiat de 2:1:1, unde 2 este cantitatea de băutură spirtoasă (două părți sau 60 mililitri). Primul ”1” este sursa de aciditate, suc de lime sau lămâie, iar cel de-al doilea este elementul de echilibru pentru aciditate. De cele mai multe ori, vorbim de sirop de zahăr.

În mod previzibil, există multe iterații sau variații ale acestor concepte. Poți înlocui băutura spirtoasă cu ceva mai obscur, precum pălincă, iar siropul poate fi de ghimbir, soc, căpșuni sau orice altceva îți trece prin cap. De asemenea, îți poți lua dulceața dintr-un lichior care te fascinează, precum Cointreau, Grand Marnier sau Luxardo Maraschino, dacă nu cumva ești amator de sirop de agave sau sirop de miere (două părți de miere la o parte de apă pentru a-i facilita curgerea).

Cum faci un cocktail Aviary’s Scotch Sour

Pentru că vorbim de cei de la Aviary, nu putea să fie o rețeta banală, iar aproape toate cantitățile din carte sunt trecute în grame, pentru a fi mai ușor de reprodus în fiecare colț al mapamondului. Ca o notă de subsol importantă, în rețeta originală se menționează explicit Chivas Regal de 18 ani, un Blended Scotch Whisky destul de popular. Personal, din aceeași categorie, prefer un Johnnie Walker Black Label.

Aviary’s Scotch Sour
84gr Blended Scotch Whisky Black Label Johnnie Walker
24.5gr Creme de Pamplemousse Rose (Sirop de Grapefruit)
34gr Suc de lămâie proaspăt stors
34gr Sirop de zahăr
Albuș de ou
Metodă: Amestecă cu ajutorul un shaker fără gheață toate ingredientele pentru emulsifiere timp de 15 secundă. Adaugă gheață și amestecă din nou 15-20 de secundă. Strecoară cocktailul peste o sferă mare de gheață sau cuburi mari de gheață proaspătă. Decorează cu coajă de portocală și/sau coajă de lămâie.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe