Cum faci cea mai bună ciorbă de perişoare. Reţeta clasică are mereu succes

Iancu Andreea 07.02.2022, 12:07
Cum faci cea mai bună ciorbă de perişoare. Reţeta clasică are mereu succes

Din când în când, o ciorbă de perișoare este bine venită și extrem de apreciată de întreaga familie. Multe gospodine se tem însă să o pregătească, de teama să nu greșească la pregătirea chiftelelor de carne. Pentru ca ciorba de perișoare să iasă savuroasă, iată câteva trucuri simple.

Cum să faci ciorbă de perișoare, după rețeta clasică

Una dintre cele mai apreciate rețete clasice pregătite de gospodine este cea de ciorbă de perișoare. Aceasta este un preparat extrem de sățios, acrit în mod tradițional cu borș și preparat cu legume și perișoare din carne tocată, amestecată cu orez. De asemenea, ciorba de perișoare poate fi condimentată cu cimbru sau leuștean și este delicioasă alături de o lingură de smântână sau dreasă cu ou.

Preparatul este apreciat indiferent de sezon, mai cu seamă atunci când ne bucurăm de legume și zarzavaturi diverse. Gospodinele pot alege să pregătească ciorba după bunul plac, însă varianta clasică este cel mai adesea folosită. Totuși, din rețetă nu ar trebui să lipsească legumele precum morcovii, rădăcinile de pătrunjel, păstârnac și țelină, sucul de roșii și ceapa. În plus, perișoarele se pregătesc și ele foarte ușor, din compoziția umpluturii pentru sarmale, la care se adaugă ou pentru a fi închegată.

Cum să faci ciorbă de perișoare, după rețeta clasică
Pașii de urmat pentru o ciorbă de perișoare savuroasă

Rețeta de ciorbă de perișoare. Iese delicioasă

Ingrediente:

  • 4 litri de apă
  • 2 lingurițe de sare
  • 2-3 morcovi
  • 1-2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 bucată de țelină
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ceapă mare
  • 1 linguriță rasă de cimbru uscat
  • sare

După preferințe:

  • ½ de ardei roșu
  • 500 ml bulion de roșii sau pasta de roșii sau 3-4 roșii proaspete
  • fasole, mazăre, conopidă etc.

Pentru perișoare:

  • 500 g carne tocată de porc (sau amestec cu vită)
  • 50 g orez (aprox. 2 linguri)
  • 1 ceapă mică tocată
  • 1 lingură de ulei
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de verdeață tocată (pătrunjel, mărar)
  • 1 linguriță cimbru uscat, tocat
  • 1 albuș crud

Opțional:

  • 300 g smântână grasă pentru dres ciorba
  • 2-3 gălbenușuri crude
  • zeamă de lămâie, oțet, borș sau moare (zeamă de murături)
  • verdeață (frunze de pătrunjel și mărar)
  • frunze tocate de leuștean

Mod de preparare:

Orice ciorbă are nevoie de o bază, astfel că fie poți opta pentru a pune la fiert câteva oase de porc sau de vită, din care să obții o supă, ori poți să treci la pregătirea legumelor. Pentru ciorba de perișoare pune la fiert 4 litri de apă rece și adaugă 2 lingurițe de sare într-o oală, în care poți așeza și oasele. Ai grijă că iei spuma care se formează la suprafață și păstrezi supa rezultată. Între timp, ocupă-te de zarzavaturi.

Curăță și spală legumele, pe care le poți apoi da pe răzătoare sau prin robotul de bucătărie. De asemenea, ele se pot tăia cubulețe mici. După ce ai pregătit zarzavatul, călește-l într-o oală cu câteva linguri de ulei până când acestea capătă o culoare frumoasă și încep să se înmoaie ușor. Apoi, răstoarnă legumele în oala de ciorbă. Adaugă sare și cimbru ras și lasă totul să clocotească încet timp de 30 de minute. Dacă ai pus oase în ciorbă, le poți scoate după această perioadă de timp și poți completa cu puțină apă.

Cum se prepară perișoarele

În timp ce ciorba fierbe, te poți ocupa de perișoare. Pentru acestea este nevoie să călești o ceapă mică, cu un praf de sare, în puțin ulei, până capătă un aspect lucios. Se adaugă orezul spălat și scurs, pe care l-am fiert în prealabil puțin. Se călesc împreună timp de un minut și se lasă la răcit.

Separat, se pune carnea tocată și se condimentează cu sare, piper, boia dulce și cimbru uscat. De asemenea, se pune verdeață tocată, peste care se adaugă orezul și ceapa și se amestecă totul bine. Se pune și un albuș crud de ou sau oul cu totul. Poți însă să păstrezi gălbenușul pentru a drege ciorbă. Modelează biluțele în formă potrivită, de preferat mai mici, pentru că ele se vor umfla oricum.

Între timp, poți adăuga și restul legumelor, dacă dorești, cartofii, fasolea verde, mazăre, gulie sau conopidă. De asemenea, acum este momentul și pentru roșii. În timp ce ciorba clocotește din nou, se adaugă perișoarele. Acestea trebuie să fiarbă aproximativ 15 minute, timp în care vor apărea la suprafață, treptat, semn că sunt gata.

Cum se servește ciorba de perișoare

Poți alege să servești ciorba ca atare sau să adaugi o lingură de smântână grasă și ardei iute la masă. Totuși, dacă o preferi în variantă dreasă cu ou, asigură-te că scoți din oala mare doar cantitatea pe care urmează să o servești. Pregătește smântâna și gălbenușul, pe care le omogenizezi bine, adăugând ușor câteva polonice de supă fierbinte peste.

Este foarte important ca zeama din ciorbă să fie fierbinte astfel încât să se gătească oul (este nevoie de 71 de grade Celsius pentru a preveni, de exemplu, o infecție cu salmonella). Toarnă apoi conținutul în cantitatea de ciorbă dorită și amestecă totul. Presară deasupra verdeață proaspătă.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...