VIDEO

Cum este să fii alergic la Lună și să călătorești în spațiu: fenomenul ciudat, mai comun decât ai crede

Gabriel Peneș 15.06.2023, 15:32
Cum este să fii alergic la Lună și să călătorești în spațiu: fenomenul ciudat, mai comun decât ai crede

Pare un nonsens, o contradicție în termeni, dar au existat oameni care au ajuns pe Lună și au descoperit că sunt alergici la praful de pe satelitul natural al Pământului. Experiența ciudată i s-a întâmplat ultimului astronaut care a pășit pe solul lunar, în 1972, dar fenomenul a fost mai extins decât s-r putea crede.

Cum este să fii alergic la Lună și să călătorești în spațiu

În decembrie 1972, astronautul Harrison H. Schmitt, membru al echipajului Apollo 17, devenea ultimul dintre cei 12 oameni care au pășit până acum pe Lună. Ulterior, programul Apollo a fost sistat, abia în zilele noastre existând din nou interesul de a retrimite oameni pe satelitul natural al Pământului.

Schmitt, care avea 37 de ani la acea vreme, era de fapt geolog, iar rolul său a fost de a culege culegând mostre de roci din jurul văii Taurus-Littrow, în timpul șederii pe suprafața Lunii. De altfel, el a rămas și singurul om de știință care a ajuns până acolo.

La acel moment, el a trecut printr-o experiență stranie, când a aflat că, de fapt, este alergic la praful lunar. Schmitt a făcut descoperirea la întoarcerea la modulul de aterizare, pe când se afla încă pe suprafața lunii.

Singurul om de știință care a pășit pe Lună a aflat că este alergic la aceasta. Astronautul Apollo 17 Harrison H. Schmitt a făcut descoperirea la întoarcerea la modulul de aterizare, pe când se afla încă pe suprafața lunii. Când și-a scos costumul de astronaut a intrat în contact cu praful ce fusese distribuit în jurul cabinei.

Cum este să fii alergic la Lună și să călătorești în spațiu: fenomenul ciudat, mai comun decât ai crede
Astronautul și geologul Harrison H. Schmitt, membru al echipajului Apollo 17, a fost ultimul dintre cei doar 12 oameni care au pășit pe Lună până acum

Fenomenul ciudat, mai comun decât ai crede

Multe decenii de la acel eveniment, el a povestit ce a simțit după inhalarea de praf lunar.

„Prima dată când am simțit mirosul de praf, am avut o reacție alergică, interiorul nasului mi s-a umflat”, a spus Schmitt la festivalul spațial Starmus în 2019, după cum a informat Telegraph.

„Dar treptat, alergia a dispărut și până la a patra oară când am inhalat praf lunar nu am mai observat asta”.

Schmitt nu a fost singura persoană care a suferit o reacție alergică la rocile Lunii, spunând în cadrul conferinței că un alt astronaut a trebuit să înceteze munca în timp ce scotea costumele din modulul de comandă, din cauza intensității reacției alergice pe care a avut-o. Schmitt a spus că problema are implicații pentru misiunile viitoare ale NASA ce vor readuce oameni pe suprafața Lunii.

„Pentru unii indivizi trebuie să aflăm dacă vor avea o reacție, dacă vor fi expuși în mod cronic la praful lunar. Acum, sugestia mea este să nu-i lăsați niciodată expuși la praful lunar. Și există multe soluții de inginerie pentru a ține praful afară din cabină, pentru a-l ține departe de astronauți. Va fi în primul rând o problemă de inginerie”, a mai spus el.

Interesant este că fenomenul a fost întâlnit la absolut toți astronauții care au intrat în contact cu solul lunar. Ei au suferit într-o oarecare măsură de așa-numita „febră a fânului lunar”, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA). În general, simptomele experimentate au fost strănut ușor și congestie nazală care s-au estompat rapid, deși uneori au durat și câteva zile.

Dimensiunea redusă a particulelor de praf lunar este una dintre problemele ce-i îngrijorează pe cercetători și pe care aceștia trebuie s-o rezolve, în ideea proiectatei reveniri a omului pe Lună.

„Particulele cre sunt și de 50 de ori mai mici decât grosimea firului de păr uman pot să rămână timp de multe luni în interiorul plămânilor. Cu cât stau mai mult, cu atât se măresc riscurile de efecte toxice”, a spus Kim Prisk, un fiziolog pulmonar implicat în zborurile spațiale cu echipaje umane, în declarația ESA.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....