Cum au vrut 43 de persoane să se îmbogățească de pe urma Covid-19. Poliția i-a prins până la urmă, prejudiciul era uriaș

Daniela Alexandru / 14.01.2021, 19:18
Cum au vrut 43 de persoane să se îmbogățească de pe urma Covid-19. Poliția i-a prins până la urmă, prejudiciul era uriaș

Județele Prahova și Dâmbovița au fost sub percheziții, azi dimineață, când polițiștii au descins la 30 de adrese. Mai multe persoane sunt acuzate că ar fi încheiat contracte fictive pentru drepturi de autor pentru a primi indemnizația de sprijin pentru întreruperea activității ca urmare a restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus.

43 de persoane sunt acuzate că au încasat ilegal bani de la stat, în plină pandemie de coronavirus

30 de percheziții au avut loc, azi dimineață, în județele Prahova și Dâmbovița într-un dosar de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi uz de fals. Anchetatorii spun că 43 de persoane au încheiat contracte fictive de drepturi de autor cu o societate comercială. După încheierea contractelor aceștia au cerut indemnizație de sprijin pentru întreruperea activităţii ca urmare a restricţiilor dispuse pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19.

”În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, efectuează 30 de percheziţii, pentru destructurarea unei grupări infracţionale implicate în fapte de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi uz de fals. 44 de mandate de aducere vor fi puse în executare. Percheziţiile se desfăşoară atât la sediul unei societăţi comerciale, cât şi la domiciliile persoanelor bănuite de comiterea faptelor, în locaţii din judeţele Prahova şi Dâmboviţa”, anunţă Poliţia.

Zeci de romani au cerut ilegal ajutorul de coronavirus
Zeci de romani au cerut ilegal ajutorul de coronavirus

Au declarat fictiv că încasau bani din drepturi de autor

Cercetările au arătat că în lunile noiembrie și decembrie 2020 acuzații au solicitat indemnizația de sprijin pentru întreruperea activității ca urmare a restricţiilor dispuse pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, în baza unor contracte fictive.

”În fapt, persoanele bănuite ar fi depus electronic documente prin care atestau în mod fictiv obţinerea unor venituri bazate pe cesionarea drepturilor de autor cu privire la activităţi de interpretare artistică, în cadrul unor evenimente contractate de societatea implicată. Fiecare solicitant ar fi întocmit şi o declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea datelor referitoare la obţinerea de venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea pe durata stării de alertă”, precizează poliţiştii.

Dacă nu ar fi fost prinși, prejudicial adus Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, ar fi fost de 220.000 de lei. La momentul de față se continuă cercetările.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI