Au început perchezițiile în Piatra Neamț. Ce caută anchetatorii

Iancu Andreea 16.11.2020, 08:22
Au început perchezițiile în Piatra Neamț. Ce caută anchetatorii

Procurorii și polițiștii au început perchezițiile în Piatra Neamț, în urma incendiului de la Spitalul Județean. Aceștia au demarat o anchetă pentru a descoperi cauzele tragediei, dar și pentru a găsi vinovați. Potrivit prefectului de Neamț, spitalul a făcut o mișcare greșită, fără aprobarea autorităților.

Anchetatorii au început perchezițiile după incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț

Începând de duminică, au fost demarate percheziții la spitalul din Piatra Neamț. Acestea au loc după ce anchetatorii au solicitat acte și documente care să ateste modul de funcționare al secției ATI care a ars sâmbătă. Polițiștii și procurorii au dispus percheziționarea mai multor birouri din cadrul Spitalului Județean în cel mai scurt timp pentru a nu exista riscul distrugerii actelor sau altor probe importante.

”Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ vă aduce la cunoştinţă faptul că, în cursul zilei de duminică, 15 noiembrie, la unitatea medicală a avut loc o percheziţie, efectuată în baza unui manadat emis de un judecător, pentru ridicarea mai multor documente necesare stabilirii cauzelor care au determinat producerea incendiului din secţia ATI. Percheziţia s-a derulat între orele 18.30 şi 2.00 noaptea, la serviciu fiind prezenţi toţi responsabilii, care le-au pus la dispoziţie organelor de anchetă toate documentele solicitate”, anunţă unitatea medicală, potrivit news.ro.

Perchezițiile au început după ce polițiștii și procurorii solicitaseră documente legate de funcționarea și atestarea secției de terapie intensivă, unde zece persoane au decedat în timp ce se aflau intubate în urma infectării cu Covid.

Ancheta de la Spitalul Județean Piatra Neamț este condusă de procurorii din dosarele Colectiv şi Maternitatea Giuleşti, Eduard Mihai Ilie şi Marius Iacob. De asemenea, a început și audierea martorilor oculari, în special cadrele medicale ce se aflau de gardă în acea seară. Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a preluat ancheta în acest caz, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform sursei citate.

Ancheta de la Spitalul Județean din Piatra Neamț este în desfășurare foto - tvmneamt.ro
Ancheta de la Spitalul Județean din Piatra Neamț este în desfășurare
foto – tvmneamt.ro

Secția ATI ar fi fost mutată fără aprobare DSP

Zece pacienți au decedat în urma incendiului de sâmbătă seară din cadrul secției de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Alte șapte persoane se află în stare gravă, după ce au fost afectate de flăcări. Printre ele se numără și medicul Ioan Cătălin Denciu, specialistul care se afla de gardă în acea seară și care a încercat să salveze bolnavii. Doctorul a avut nevoie de transfer la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles în urma arsurilor grave de pe 40% din suprafața corpului. De asemenea, ceilalți șase pacienți Covid care se aflau la Terapie Intensivă au fost transferați la spitalul mobil din Lețcani, Iași.

În urma cercetărilor Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit locul din salonul ATI de unde a izbucnit incendiul. De asemenea, patru dintre necropsiile victimelor au fost deja finalizate. În continuarea anchetei, procurorii vor ridica dispozitive și echipamente medicale pentru procesul de expertizare, conform comunicatului transmis duminică seara de Parchetul General.

O altă problemă semnalată de către prefectul județului Neamț, George Lazăr, ar fi o modificare făcută în cadrul spitalului, chiar înainte de incendiu. Oficialul român afirmase la Digi24 că spitalul a efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2, fără a avea aprobare din partea DSP. Rămâne de văzut care vor fi concluziile anchetatorilor în această situație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...