Ministrul Muncii a făcut anunțul. Cine sunt românii care mai pot beneficia de șomaj tehnic până în decembrie 2020

Iancu Andreea 29.08.2020, 08:21
Ministrul Muncii a făcut anunțul. Cine sunt românii care mai pot beneficia de șomaj tehnic până în decembrie 2020

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, a oferit informații despre măsurile luate și sumele de bani cheltuite pe parcursul celor șase luni de la debutul crizei de coronavirus. De altfel, oficialul român a vorbit și despre românii care pot beneficia de șomaj tehnic până la finalul anului. Totodată, Violeta Alexandru a dat detalii și despre măsurile de sprijinire a românilor care revin la lucru după ieșirea din șomaj tehnic.

Cine poate beneficia de șomaj tehnic până în decembrie 2020

Ministrul Muncii a prezentat bilanțul măsurilor economice luate de Guvern în perioada ultimelor șase luni pentru a-i sprijini pe salariați. Astfel, Violeta Alexandru a precizat care este stadiul plăților pentru șomajul tehnic până în prezent.

„Până la sfârșitul lunii august, pentru somajul tehnic s-au plătit peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari, adică salariații cu contractele de muncă suspendate și profesioniști”, a precizat ministrul potrivit realitatea.net.

De altfel, politicianul a menționat că șomajul tehnic a fost plătit etapizat, începând cu luna mai, iar ieșirea din starea de urgență a permis obținerea ajutorului de la Guvern doar pentru o parte dintre domenii.

„Din luna martie s-au făcut plăți pentru șomajul tehnic în timpul epidemiei de coronavirus. (…) După încetarea stării de urgență, în 15 mai, măsura acordării șomajului tehnic se menține în prezent doar în câteva domenii, a precizat ministrul Violeta Alexandru, conform sursei citate.

Cei care vor beneficia de ajutor prin măsura șomajului tehnic sunt salariații angajați în cadrul localurilor ce rămân închise și în perioada următoare.

„Măsura se menține în prezent doar în câteva domenii. Ca urmare a deciziei luate ieri (joi, 27 august – n.red.) rămân închise barurile discotecile cluburile în spații închise. Doar salariaților acestor unități economice urmând să li se aplice măsura șomajului tehnic”

Românii întorși la lucru din șomajul tehnic pot beneficia de ajutor din partea statului
Românii întorși la lucru din șomajul tehnic pot beneficia de ajutor din partea statului

Ce se întâmplă cu românii reveniți din șomajul tehnic la lucru

Ministrul Muncii a precizat și condițiile pentru plata a 41.5% din salariul brut pentru angajații care au revenit la muncă după șomajul tehnic. 

„Am gestionat măsura imediat următoare celei privind șomajului tehnic , adică am acordat 41,5% din câștigul salarial al unei persoane care anterior se aflase în șomaj tehnic și care revenea în activitate, sprijinind în mod direct atât angajații cât și angajatorii, agenții economici care s-au confruntat și se confruntă cu o serie de greutăți”, a declarat Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului, 500.000 de angajați au beneficiat de plata acestui ajutor, care a ajuns la valoarea de 608 milioane de lei. De asemenea, Violeta Alexandru a menționat și ce proceduri trebuie să urmeze angajatorii.

“Precizez că prin comparatie cu măsura somajului tehnic, are anumite particularități și subliniez anumite lucruri pentru angajatori: se pot depune documentele, cererea, declarația până în 25 ale lunii, când trebuie să-și plătească contribuțiile. Măsura se aplică pe bază de rambursare, trebuie să facă plata înainte, inclusiv a contribuțiilor și să facă această dovadă către agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

Nu trebuie să aștepte până pe 25, se pot încărca toate documentele. Dovada plății acestor contribuții se poate încărca ultima. Sunt foarte multe cereri incomplete depuse de angajatori”, a precizat Violeta Alexandru.

Pe de altă parte, ministrul a vorbit și despre perioadele în care se fac plățile în fiecare lună.

„Aceste măsuri continuă. Pentru plata a 41,5% evident se vor face plăți in continuare pentru luna iulie, adică vom face în cursul lunii august și începutul lunii septembrie plăți pentru iulie”, a mai precizat ministrul Muncii în cadrul declarațiilor de presă de vineri.