Cum au strâns cei de la ISU mercurul din curtea unei școli din Suceava. Au folosit chiar și seringi

Nicu Stan 24.02.2022, 08:04
Cum au strâns cei de la ISU mercurul din curtea unei școli din Suceava. Au folosit chiar și seringi

Cum au strâns cei de la ISU mercurul din curtea unei școli din Suceava. Au folosit chiar și seringi. Polițiștii și pompierii din Suceava au avut o intervenție grea în curtea unei școli din Suceava. Mai multe fragmente de mercur au fost împrăștiate chiar la intrarea pe terenul de sport.

Mercur găsit în curtea unei școli din Suceava. Salvatorii au intervenit de urgență. Cum a fost strânsă substanța periculoasă

Pentru a reuși să strângă mercurul împrăștiat chiar pe calea de acces spre terenul de sport de la Școala Gimnazială nr. 8 din cartierul sucevean George Enescu, salvatorii au avut nevoie de lopeți, mături și seringi. Mercurul alb este foarte periculos și foarte greu de manevrat.

Într-un final, forțele de intervenție au trebuit să decapeze tot pământul și toată iarba pentru a putea culege toate fragmentele de mercur.

Asa arata mercurul
Asa arata mercurul

Poliția vrea să afle cum a ajuns mercurul în curtea școlii

De asemenea, polițiștii ajunși la fața locului au deschis un dosar penal de cercetare pentru a afla cum a ajuns mercurul în incinta școlii.

Alarma a fost dată de către profesorul de fizică al școlii, astfel că la fața locului s-au deplasat echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, dar și de la poliție.

Anunțul ISU Suceava

„Colegii mei care s-au deplasat la fața locului au adunat întreaga cantitate de mercur și au decontaminat zona. Totul a fost predat colegilor de la IPJ Suceava, care urmează să stabilească exact ce anume s-a întâmplat”, a declarat căpitanul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, potrivit monitorulsv.ro.

200 de grame de mercur, împrăștiat în curtea școlii

Din primele informații se pare că lângă terenul de sport ar fi fost vărsat în jur de 200 de grame de mercur, o cantitate foarte mare, mai ales că acesta poate provoca omului mari probleme de sănătate.

Două termometre sparte în Ploiești, două intervenții ale salvatorilor

Pe de ală parte, în Ploiești a fost primit un anunț la 112, după ce o doamnă a spart termometrul vechi pe care îl avea și care funcționa pe bază de mercur.

La scurt timp, un alt apel a fost primit la 112, exact pentru același motiv. Așadar, două cazuri au avut loc la Ploiești, în care termometrele s-au spart prin casă.

Unde a ajuns mercurul colectat

Un termometru de luat temperatura corporală are mult mai puțin de 200 de grame de mercur, cantitate descoperită în Suceava, însă misiunea salvatorilor ajunși la fața locului a fost una la fel de anevoiasă.

„În această dimineață, pompierii au intervenit pentru colectarea unei substanțe periculoase dintr-un apartament din municipiul Ploiești. Aceștia au acționat pentru recuperarea mercurului scurs dintr-un termometru, ulterior acesta fiind predat serviciului specializat din cadrul IPJ Prahova”, a informat ISU Prahova, pe 17 februarie, la câteva zile după primul caz.

Poliția din Ploiești anunța la prima intervenție că a fost deschis un dosar penal.

Urmăriți Impact.ro și pe