În zilele noastre, micii se bucură de o popularitate la fel de mare și nu există niciun grătar fără acest preparat tradițional românesc. În ultima perioadă a devenit chiar un trend ca ziua de 1 mai să fie sărbătorită cu un grătar cu mici la iarbă verde. Află cum au apărut micii și cine le-a dat această denimire.
Micii „au luat naștere” la restaurantul „La Iordache”, din București situat pe strada Covaci nr. 3., iar nașul micilor, cel care le-a dat acest nume a fost umoristul N.T. Orășanu. Asta se întâmpla undeva pe la sfârșitul secolului al XIX-lea. Clădirea în care a fost creat acest preparat românesc există și în prezent, însă a fost transformată într-un magazin cu mobilă de lux.
În secolul XIX-lea restaurantul „La Iordache” care servea mici era frecventat de celebri scriitori, politicieni, diplomați, militari, ziariști și de alți artiști ai Bucureștiului. Localul se bucura de o mare faimă datorită meniului original, care cuprindea preparate „botezate” chiar de către Orășeanu.
Depsre meniul creat de Orășeanu, memoralistul C. Bacalbasa a consemnat: „pâine – o abundență, gheața – crema de Siberia, scobitoarea – o baionetă, tacâmul – un regulament, țuica – o idee, bonul – protocolul, cârnați mici – mititei, cârnați mari – patricieni, ardeiul roșu – o torpilă, varza acră – originară de la Belgrad, sticluța de vin 1/4 – o pricină, ocauza de vin și borviz la răcoritoare – o baterie, apa – o naturală, pahare de vin – semiplutoane, cefea turcească – un taifas”.
Cât despre modul în care au apărut micii, se spune că într-o seară când mațele pentru cârnați s-au terminat, iar oaspeții erau înfometați, lui Orășeanu i-a venit ideea de a pune carnea pentru cârnați, ca atare pe grătar, fără înveliș și într-o formă mult mai mică. Peste a adăugat condimente precum: chimen, cimbru, piper și bicarbonat de sodiu și așa au luat naștere micii, care au devenit în scurt timp specialitatea casei.