Cum au apărut mititeii în România. Cine le-a dat numele de mici

Diana Radu 01.05.2020, 14:29
Cum au apărut mititeii în România. Cine le-a dat numele de mici

În zilele noastre, micii se bucură de o popularitate la fel de mare și nu există niciun grătar fără acest preparat tradițional românesc. În ultima perioadă a devenit chiar un trend ca ziua de 1 mai să fie sărbătorită cu un grătar cu mici la iarbă verde. Află cum au apărut micii și cine le-a dat această denimire.

Cum au apărut mititeii în România

Micii „au luat naștere” la restaurantul „La Iordache”, din București situat pe strada Covaci nr. 3., iar nașul micilor, cel care le-a dat acest nume a fost umoristul N.T. Orășanu. Asta se întâmpla undeva pe la sfârșitul secolului al XIX-lea. Clădirea în care a fost creat acest preparat românesc există și în prezent, însă a fost transformată într-un magazin cu mobilă de lux.

mici, istorie, romania
Cum au apărut mititeii în România

În secolul XIX-lea restaurantul „La Iordache” care servea mici era frecventat de celebri scriitori, politicieni, diplomați, militari, ziariști și de alți artiști ai Bucureștiului. Localul se bucura de o mare faimă datorită meniului original, care cuprindea preparate „botezate” chiar de către Orășeanu.

Depsre meniul creat de Orășeanu, memoralistul C. Bacalbasa a consemnat: „pâine – o abundență, gheața – crema de Siberia, scobitoarea – o baionetă, tacâmul – un regulament, țuica – o idee, bonul – protocolul, cârnați mici – mititei, cârnați mari – patricieni, ardeiul roșu – o torpilă, varza acră – originară de la Belgrad, sticluța de vin 1/4 – o pricină, ocauza de vin și borviz la răcoritoare – o baterie, apa – o naturală, pahare de vin – semiplutoane, cefea turcească – un taifas”.

Cât despre modul în care au apărut micii, se spune că într-o seară când mațele pentru cârnați s-au terminat, iar oaspeții erau înfometați, lui Orășeanu i-a venit ideea de a pune carnea pentru cârnați, ca atare pe grătar, fără înveliș și într-o formă mult mai mică. Peste a adăugat condimente precum: chimen, cimbru, piper și bicarbonat de sodiu și așa au luat naștere micii, care au devenit în scurt timp specialitatea casei.

Urmăriți Impact.ro și pe