Cum arăta prima Miss România din istorie. Trebuia să nu fie măritată și să aibă o moralitate fără cusur

Mihai Roșoiu 27.10.2020, 11:45
Cum arăta prima Miss România din istorie. Trebuia să nu fie măritată și să aibă o moralitate fără cusur

V-ați întrebat vreodată cum arăta prima Miss România din istorie? În mod evident, criteriile de care se ținea cont în alegerea celei mai frumoase femei din țară erau altele. Cele de bază vizau moralitatea candidatelor și starea civilă. Mai exact, Miss România trebuia să nu fie căsătorită și să aibă o moralitate ireproșabilă.

Magda Demetrescu, prima Miss România din istorie

Datele oficiale consemnează că în 1929 a avut loc primul concurs Miss România. Câștigătoarea urma să reprezinte țara în cel mai faimos concurs de acest gen din lume. Coronița de Miss România o trimitea pe fericita câștigătoare tocmai la New York, alături de alte frumuseți de pe mapamond.

În țara noastră, concursul de miss a fost cât se poate de serios. Dacă ne uităm doar la oamenii care făceau parte din juriu ne vom da seama că nu a fost o bagatelă.

Asa arata prima Miss Romania din istorie
Asa arata prima Miss Romania din istorie

Alexandru Vaida-Voevod, Ministru de interne, Prof. Tzigara Samurcas, Președintele Fundației Carol I, Prințesa Alexandrina Cantacuzino, Președinta Societății Ortodoxe a Femeilor Române, Maria Giurgea – actriță a Teatrului Național din București, Liviu Rebreanu, scriitor, Președintele Societății Scriitorilor Români și Director General al TNB, Karl Storck, sculptor Alexandru Mavrodi, Președinte al Sindicatului Ziariștilor, Ioan Steriade,  Director al Muzeului „Kalinderu”, Nicolae Batzaria, prozator, publicist, ministru.

Câștigătoare a fost desemnată o tânără domniță de familie bună, care îndeplinea condițiile amintite. Magda Demetrescu a fost desemnată cea mai frumoasă femeie din România în anului 1929. Provenită dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind arhitectul Nicolae Demetrescu, Magda a rămas orfană la cinci ani. Micuța a fost înfiată de o mătușă, care i-a oferit o educație fără cusur.

Fără corset și cu multă grație

Magda Demetrescu a trecut cu brio de toate rigorile impuse. Pentru a te număra printre pretendente trebuia să îndeplinești câteva reguli. Nu aveai voie cu corset, brasieră sau machiaj, iar rochiile era musai să fie foarte simple, pentru că importante erau liniile corpului și grația mișcărilor.

Magda Demetrescu, Miss Romania 1929
Magda Demetrescu, Miss Romania 1929

Magda Demetrescu s-a descurcat admirabil și a fost aleasă Miss România 1929. În însemnările personale, superba domnișoară spunea:

„Mă înduioșează și mă stingherește această atenție deosebită. Cu ce am meritat-o și voiu putea oare, Doamne, Doamne, să înfățișez în America toată frumusețea țării mele?”

În mod evident, calitățile ce trebuiau îndeplinite în acele vremuri nu au prea multă legătură cu cele de azi. De altfel și modul de organizare diferă. În acest moment, se organizează mai multe concursuri de Miss România. Cel mai cunoscut concurs este Miss Universe România.

Dorina Chihaia, urmașa Magdei Demetrescu

Dacă am văzut cum arăta ingenua Magda Demetrescu, prima Miss România din istorie, să facem cunoștință și cu Miss Universe România 2019. Dorina Chihaia a fost aleasă anul trecut să reprezinte România la Miss Universe, întrecere ce a fost găzduită de Atlanta (SUA).

Dorina Chihaia, castigatoarea Miss Universe Romania 2019
Dorina Chihaia, castigatoarea Miss Universe Romania 2019

Născută la București, Dorina Chihaia (27 de ani) este absolventă de drept, cu un stagiu la ONU. Ea a început să lucreze ca avocat în 2014, la Florenţa, în Italia, iar în 2015, după ce s-a mutat în China, a fost consultant într-o companie specializată în comerţ internaţional, la Shanghai.

Urmăriți Impact.ro și pe