Cum arată prima fotografie făcută vreodată. Ce a fost surprins în poză

Iancu Andreea 02.12.2020, 12:52
Cum arată prima fotografie făcută vreodată. Ce a fost surprins în poză

Imortalizarea celor mai importante momente a devenit o acțiune obișnuită pentru zilele noastre, când telefoanele beneficiază de o cameră foto incorporată. Totuși, acest lucru nu era posibil în trecut, iar instantaneele erau ceva rar. Puțini știu care a fost prima fotografie făcută vreodată și ce înfățișa aceasta.

Prima fotografie surprinsă vreodată

Deși astăzi a intrat în reflexul nostru să imortalizăm orice detaliu ne înconjoară, în vremurile demult apuse acest lucru nu era posibil. Prima fotografie realizată vreodată a fost făcută în urmă cu mai bine de 200 de ani. Totuși, ea surprindea o ipostază reală și a fost surprinsă de inventatorul francez Nicéphore Niépce. Acesta a reușit să obțină prima imagine surprinsă cu un aparat foto în anul 1827.

Procedura prin care a fost surprinsă prima imagine se numea calotipie. Acesta presupunea utilizarea clorurii de argint ca sensibilizator și clorura de sodiu sau iodura de potasiu pentru a fixa imaginea. Prima fotografie surprinsă vreodată a fost denumită „Vedere de la fereastra din Le Gras”.

Prima fotografie surprinsă de Niépce înfățișa un peisaj
Prima fotografie surprinsă de Niépce înfățișa un peisaj

Ce a reușit să fotografieze Niépce. Ce curiozități ascunde lumea fotografiei

Așa cum și numele o arată, prima fotografie reprezenta un peisaj, pe care francezul a reușit să îl surprindă de la fereastra casei sale. O clădire și un copac pot fi observate în stânga imaginii, în timp ce în dreapta se regăsea o altă clădire. Tototdată, în centrul instantaneului se poate vedea un hambar. Potrivit specialiștilor în istorie, expunerea primei imagini a durat opt ore. În tot acest timp, soarele a trecut de la est către vest și se poate observa strălucind pe ambele clădiri.

Deși calitatea primei fotografii este una extrem de ridicată, date fiind vremurile în care a fost surprinsă, ea nu include și oameni. De fapt, primii oameni fotografiați vreodată au apărut abia în 1838. În acest caz, Louis Daguerre este cel care a surprins poza. Astfel, cel care este considerat părintele fotografiei a reușit să păstreze o amintire cu o persoană. Pe de altă parte, englezul Thomas Sutton surprindea prima fotografie color, ce reprezenta funde dintr-o stofă în carouri.

Ulterior, la mulți ani distanță, avea să apară și primul telefon care a fost dotat cu o cameră foto. Acesta a fost modelul Sharp și a fost lansat abia în anul 2000, în Japonia. În materie de curiozități ale lumii fotografiei, un aparat foto a devenit cel mai scump model în urma unei licitații. Leica 1923 O-Series a fost vândut pentru suma de 2.790.000 de dolari. Cu siguranță vă amintiți zilele în care filmele foto erau developate în centre speciale. Anii ’70 au reprezentat un adevărat succes pentru firma Kodak, care deținea pe atunci 90% din vânzările de filme foto.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...