EXCLUSIV. Unde se află acum singura statuie a mareșalului Ion Antonescu din România. Destinul tragic care a înconjurat locul

Cătălin Mureșanu 27.10.2020, 16:50
EXCLUSIV. Unde se află acum singura statuie a mareșalului Ion Antonescu din România. Destinul tragic care a înconjurat locul

În tâmpla Bulevardului Basarabia, pe partea numerelor cu soț, în curtea bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, pe soclul de marmură odihnește o cruce albă, flancată de două steaguri tricolore. O pătură formată din multe ghivece de flori colorate ornează soclul pe care scrie, cu verzale aurii: „Cinste eroilor neamului românesc”.

Locul unde se află singura statuie a mareșalului Ion Antonescu, în București

Acesta este locul pe care a stat, până în anul 2002, statuia Mareșalului Antonescu. Alături de soția sa – Maria Antonescu (Rica) și de Părintele Constantin Sârbu – , fostul conducător al României între 6 septembrie 1940 și 23 august 1944 a fost unul dintre ctitorii lăcașului.
Statuia a fost realizată cu sprijinul financiar al omului afaceri Iosif Constantin Drăgan, care a mai finanțat și sculptura în stâncă de pe malul Dunării, de la Dubova, care-l înfățișează pe Decebal.

Așa arăta statuia, acoperită de o cutie, imediat dupa decretul semnat de Adrian Nastase

Monumentul a fost îndepărtat după ce Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr 31 din 13 martie 2002 privind „interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”. Potrivit dispozițiilor articolului 12, autoritățile administrației publice au obligația de a „interzice ridicarea sau menținerea, cu excepția muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative referitoare la persoanele vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”. Semnat, Adrian Năstase – Prim- ministru.

Mareșalul Antonescu și soția sa, pictați pe pereții bisericii

Inițial căptușit barbar cu o cutie de tablă, bustul celui care a refuzat să fie legat la ochi în fața plutonului de execuție a fost, în cele din urmă, îndepărtat. Ani la rând, riveranii, trecătorii și enoriașii s-au întrebat unde ajuns statuia.  Chiar dacă se presupunea că locul ei este într-un muzeu, statuia Mareșalului Ion Antonescu a rămas în biserica pe care ctitorit-o, departe de ochii oamenilor.  Impact.ro a vizitat biserica din Bariera Vergului în data de 23 octombrie, o zi cu importanță sentimentală pentru mulți dintre cei care cunosc scurta și dureroasa istorie a locului și, mai ales, a fondatorilor prigoniți în comunism.

Chinurile la care a fost supus parohul bisericii

La această dată, în 1975, părintele ctitor Constantin Sârbu se stingea din viață în Spitalul Poștei din București, după ce fusese supus unei intervenții chirurgicale nu foarte complicată, în urma unui început de ulcer. Înainte să se interneze, părintele le-a transmis cu lacrimi în ochi apropiaților că nu se va mai întoarce la biserica din strada Sapienței (Adormirea Maicii Domnului), acolo unde, după 8 ani de zarcă și alți doi de domiciliu forțat în Bărăgan servite de primul val de comsomoliști de la Moscova proaspăt încadrați, primise parohie, reabilitat fiind în urma aminsitiei. În Parohia din Bariera Vergului nu i s-a dat voie să se întoarcă, în starda Sapienței fiind nevoit să ridice o biserică dintre ruine. Și a luat-o, din nou, de la zero.

Însă să revenim în Bariera Vegului. Cu ajutorul profesorului Victor Gomoiu – spitalul care-i poartă numele reputatului chirurg fiind vis-a vis de biserică- preotul a reușit să ridice acest lăcaș și să strângă foarte mulți enoriași din cartier la liturghii. Interesant este că, inițial, înainte de începerea lucrărilor, o cameră din subsolul așezământului-spital a servit drept paraclis. Oameni simpli, muncitori au început să se strângă la slujbă, încă din perioada în care biserica se afla în construcție, iar după ce imaginea Maicii Domnului cu Pruncul în brațe ar fi apărut la unul dintre geamurile bisericii și minunea a adunat puhoi de credincioși, părintele Sârbu a fost arestat de Securitate. Se întâmpla în 1954, motivul fiind caraghios: „uneltire contra ordinii sociale” și „activitate anticomunistă”.

Fotografia care străjuiește bustul lui Antonescu

Din mărturiile apropiaților, înainte de dispariția sa, părintele Constantin Sârbu primise vizita rutinierilor de la securitate, cei care i-au înaintat o propunere lugubră. Un set de întrebări dichisit pentru enoriașii care urmau să vină la spovedanie. Părintele a refuzat și, cu onoare, și-a semnat sentința. A fost hăitut, i s-au inventat tot felul de motive pentru a fi chemat în beciurile Miliției, iar, în cele din urmă, și-a găsit sfârșitul după operație.

Cum arată acum bustul

În subsolul bisericii din Bariera Vergului – Sfinții Împărați Constantin și Elena, la capătul unor scări în spirală, locul unde, în timp ce biserica era ridicată în anii 40, părintele Constantin Sârbu slujea ardent în fața enoriașilor strânși din toate colțurile cartierului muncitoresc. Astăzi, aici, mângâiat de fanta unei raze de soare care invadează spațiul printr-un gemuleț, pe un soclu de lemn și având dulcele anturaj al unui tricolor, am găsit bustul mareșalului Antonescu.

Sprijinită de pieptul de bronz al Mareșalului stă o fotografie în care Ion Antonescu apare lângă femeia care i-a fost alături până la moarte, Maria Antonescu, scumpa lui Rica. La rândul ei, doamna Antonescu a suferit din cauza comuniștilor, care după ce i-au executat soțul au obligat-o la domiciliu forțat. S-a îmbolnăvit, iar în 1964, la un an distanță după ce preotul Constantin Sârbu a părăsit Bărăganul în care a fost obligat, de către hidra comunistă, să își ducă traiul într-un bordei săpat în pământ, soția Mareșalului a murit în spitalul Colțea, în luna octombrie, ziua de 18.  De altfel, Maria și Ion Antonescu sunt pictați pe unul dintre pereții interiori ai bisericii, Mareșalul în uniforma militară, doamna la brațul său, în port popular și cu crucea în mână.

Parintele Constantin Sarbu

„La dangătul clopotului din Bariera Vergului, micuțul lăcaș de rugăciune se umplea de credincioși. De aici a pornit dorința de a ridica monumentala Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena”. În pasajul pe care l-am smuls cu cleștele ghilimelelor din cartea: „Un mare mărturisitor creștin – Preotul Constantin Sârbu”, sunt relatate momentele construirii lăcașului de la intersecția bulevardelor Mihai Bravu și Basarabiei. „Terenul pentru marea biserică a fost obținut cu aprobarea Mareșalului Ion Antonescu. S-a săpat la început adânc, foarte adânc planul măreț al tânărului preot Constantin Sârbu de a avea și la subsol o biserică cu șase coloane masive, înalte, care să susțină biserica de deasupra și care să devină mai apoi și sală de conferințe și concerte religioase . Subsolul și planșeul au fost terminate în 12 luni. 27 de trepte monumentale din stânga altarului coborau spre adânc…”.

La capătul celor 27 de trepte turnate în vârtej, în pântecul răcoros al bisericii de Bulevardul Basarabiei, statuia interzisă a Mareșalului Ion Antonescu -cel care, ca o ironie a sorții, este ultimul conducător de stat român care a eliberat fruntariile dintre Prut și Nistru-, rămâne ascunsă de privirea oamenilor, prizonieră printre razele de soare care cad, cald, prin gemulețele catacombei.

„M-au ars cu fierul la tălpi, mi-au smuls barba, m-au bătut, dar le-am spus: Puteți să mă chinuiți cât vreți, dar nu mă lepăd de Hristos”
Părintele Constantin Sârbu povestind ororile trăite în zarcă

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI