EXCLUSIV

Cum arată piața asigurărilor după ultimele incidente cu BRD sau City Insurance? Expert: „La momentul de față este o tulburare a piețelor”

Gabriela del Pupo 21.07.2022, 19:34
Cum arată piața asigurărilor după ultimele incidente cu BRD sau City Insurance? Expert: „La momentul de față este o tulburare a piețelor”

Economiștii trag semnale de alarmă în privința devalizării investițiilor românilor în asigurări de pensie privată, pe de altă parte agențiile de asigurări spun că pentru astfel de cazuri există și legislație europeană și cei care sunt sub contract nu riscă să își piardă investiția. Cazul BRD în care au fost furați 22 de milioane de lei stârnește din nou controverse privind eficiența ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).

Ca și în cazul falimentului City Insurance agenția este acuzată că nu a prevăzut eventualul pericol sau chiar că ar fi complice. Impact.ro a stat de vorbă cu un specialist în domeniul asigurărilor care spune că nu este cazul de scenarii alarmante. În ceea ce privește însă activitatea ASF, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că nu poate oferi declarații prin telefon. Cunoscut pentru lipsa de comunicare din ultimul timp acesta nu s-a dezmințit nici contactat de redacția noastră.

„Istoricul din ultimii ani arată că există o anumită ciclicitate a piețelor”

Adrian Stoica, specialist în domeniul asigurărilor, spune că trebuie identificate în mod exact cauzele care duc la nerespectarea contractelor și că nu este cazul să se producă un val de panică. Legislația îi protejează pe cei care sunt asigurați și chiar și în cazul falimentului City Insurance, cei care au avut contracte semnate cu această firmă au primit despăgubiri, chiar dacă au fost întârzieri. Exemplul se aplică și în cazul asigurărilor de viață sau de pensii private.

„Sunt două aspecte, unul este cel legat de un context internațional, iar istoricul din ultimii ani arată că există o anumită ciclicitate a piețelor, iar faptul că la un moment dat sunt jos, cel puțin până acum pentru ca mai apoi să fie sus, este un aspect. Cel de-al doilea legat de anumite fraude sau legat de lucruri care sunt la limita sau dincolo de limita legii sunt cu totul alt aspect.

O instituție poate să aibă probleme chiar dacă contextul de piață este favorabil, pentru că cineva a comis o fraudă sau a greșit într-un lanț de decizii.”

Iata cat cresc pensiile, de fapt, dupa recalcularea din 2022

Cum arată piața în acest moment?

Din păcate criza economică afectează și piața asigurărilor dar nu se poate vorbi despre nerespectarea contractelor. Mai mult nu trebuie privit pe termen scurt atunci când se evaluează un astfel de angajament, care prin natura sa este semnat pe zeci de ani, vorbim aici de pensii private sau asigurări de viață.

” La momentul de față este o tulburare a piețelor, nu aș vedea-o exact sau automat ca făcând parte dintr-un scenariu de criză. Este posibil, dar o criză înseamnă o întindere temporară mai mare de câteva luni. Dacă există acest impact economic cu siguranță că el nu are legătură cu o eventuală monitorizare a pieței de către ASF.

Fondurile de pensii au o garantare și o protecție legislativă care ține inclusiv de legislația europeană. Există directive care conțin prevederi foarte clare care până într-o anumită sumă protejează viitori pensionari. Partea de randamente, de înmulțire a banilor pe care persoanele pe care și le depun într-un fond de pensii asta e altă discuție.” mai spune specialistul.

Sistemul este garantat mai ales că multe din companii nu activează doar într-o țară din Uniunea Europeană. Multe din companiile care își desfășoară activitatea în România sunt parte din multinaționale care activează la nivel internațional și au tot interesul de  a menține o cotă de încredere ridicată în serviciile oferite, mai precizează Adrian Stoica.

„Am avertizat că acea complicitate severă dintre ASF şi frauda de la City Insurance transmite un semnal mult mai puternic privind viitoarele fraude”

Economistul Radu Soviani consideră că responsabilitatea statului este de a întâmpina și a stopa astfel de situații. Nu o dată ASF a fost acuzat că nu intervine la timp pentru a face în așa fel încât cei care au investit în fondul de asigurări pentru o mașină sau o pensie privată să beneficieze de sumele respective în condițiile contractului semnat.

„În intervenţiile mele anterioare am avertizat că acea complicitate severă dintre ASF şi frauda de la City Insurance (pe care a favorizat-o, prin înţelegere cu acţionarii şi prin lipsa de supraveghere) transmite un semnal mult mai puternic privind viitoarele fraude din sectoarele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară „le supraveghează”. Care afectează aproape 8 milioane de viitori pensionari.

Iar cel mai valoros segment, despre care încă lumea nu realizează, este cel al fondurilor private de pensii, care, sub scutul ASF, aşa cum demonstrează cazul BRD Pensii, fură cam tot ceea ce pot şi ceea ce ASF este obligat prin lege să supravegheze. Şi nu o face.

Comunicatul din 13 mai 2022 al ASF, potrivit căruia a retras autorizaţia conducerii BRD Pensii şi a amendat fostul şef al fondului cu 100.000 de lei, a puţit de la început. Cum se face că ASF, care a fost complice cu frauda de la City Insurance trecând la buget şi la asiguraţi miliarde de euro, să se fi apucat, brusc să îşi facă treaba?” scria Radu Soviani în urmă cu câteva săptămâni, conform bursa.ro.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...