ANALIZĂ

Jumătate de milion de șoferi au rămas fără asigurările de la City Insurance, zeci de mii nu și-au recuperat daunele. Cine răspunde pentru cel mai mare faliment din istoria recentă a României

Ioana Matei 23.06.2022, 23:00
Jumătate de milion de șoferi au rămas fără asigurările de la City Insurance, zeci de mii nu și-au recuperat daunele. Cine răspunde pentru cel mai mare faliment din istoria recentă a României

City Insurance a vândut polițe sub tariful notificat, a întârziat plata daunelor și a făcut împrumuturi pentru care a plătit dobânzi, dar care nu au fost folosite de companie. La finalul anului trecut, City Insurance avea 1,15 milioane de polițe RCA de care răspundea, iar după intrarea în faliment au rămas fără acoperire 500.000 de șoferi asigurați de companie. Cifrele adunate în analiza făcută de lichidatorul judiciar arată dezastrul lăsat în urmă de falimentul celui mai mare asigurător de pe piața locală.

Falimentul City Insurance în cifre

City Insurance a intrat în procedură de faliment din 9 februarie 2022. Compania avea o cotă de peste 20% din piaţa asigurărilor şi aproape 50% din piaţa asigurărilor RCA, în septembrie 2021, când Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a retras autorizaţia de funcţionare şi a cerut în instanță deschiderea procedurii de faliment.

Din martie, cele 500.000 de poliţe de asigurare încheiate de City Insurance au încetat de drept și șoferii au fost nevoiți să facă alte asigurări.

În cifre, impactul celui mai mare faliment din istoria recentă a României arată așa:

 • 1,15 milioane de polițe RCA City Insurance erau în vigoare la finalul anului trecut;
 • 16.305 polițe de garanții erau în vigoare in iunie 2022, aferente a peste 7.000 de asigurați, instituții și alte persoane juridice;
 • 500.000 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance au încetat de drept la 11 mai 2022;
 • 40.000 de dosare individuale de daună;
 • peste 700 milioane de lei sume de recuperat, conform evidențelor contabile;
 • peste 10.000 de litigii naționale și internaționale în iunie 2022;
 • peste 71.000 de creditori.

Cauzele falimentului City Insurance

Lichidatorului judiciar CITR a prezentat joi cauzele care au dus la falimentul City Insurance.

Compania a vândut polițe sub tariful notificat, pentru a-și crește cota de piață, ceea ce a generat un deficit de 1,2 miliarde lei în perioada 2018-2021. City Insurance a cedat în reasigurare între 80 și 99,5% din polițe, dar nu a făcut demersuri pentru recuperarea creanțelor de la reasiguratori, ajungând astfel la un deficit de 422 milioane de lei în decembrie 2021.

Daunele solicitate de șoferii cu asigurări la City Insurance nu au fost plătite la timp, 45 de milioane de lei fiind astfel pierduți în penalități și cheltuieli de executare.

Ce se intampla in caz de accident rutier daca ai asigurare la City Insurance

Alți 185 de milioane de lei au fost pierduți la nivelul filialelor din Grecia și Italia, în perioada 2017-2021. Nici creanțele în regres nu au fost recuperate de City Insurance, ceea ce a dus la un deficit de 54 milioane de lei până în decembrie 2021.

Compania a luat împrumuturi fără substanță economică în valoare de 125 milioane de euro, procedura fiind în prezent cercetată penal la nivel național și international.

Onorariu de succes de 147 milioane de lei

Lichidatorul judiciar a analizat și cum au fost gestionate fondurile companiei și a descoperit dobânzi și un onorariu de succes de 147 milioane de lei date pentru împrumuturi de la acționarul majoritar și de la o companie străină, dar care nu au fost folosite de City Insurance.

Compania nu a recuperat nici împrumutul de 57 milioane de lei dat societății afiliate City Invest & Management SRL.

Asigurătorul a pierdut zeci de milioane de lei și din vânzarea unor imobile și terenuri pe care le achiziționase cu prețuri mari în perioada 2012-2014. Diferența dintre valoarea de achiziție și valoarea de vânzare în 2019- 2020 a fost de 42,6 milioane de lei.

Pentru ce ar trebui să răspundă persoanele care au cauzat falimentul City Insurance

Lichidatorul judiciar va cere în instanță tragerea la răspundere a persoanelor care au cauzat falimentul City Insurance.

Acuzațiile vor fi că vinovații de falimentul City Insurance:

 • au dispus în interes personal continuarea unei activităţi care conducea în mod vădit societatea de asigurare/reasigurare la încetarea de plăţi;
 • au folosit activele şi/sau creditele societăţii de asigurare/reasigurare în interes propriu şi al altor persoane;
 • au ţinut o contabilitate fictivă, au facilitat dispariţia unor documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea potrivit legii;
 • au deturnat ori au ascuns o parte din activul societăţii de asigurare/reasigurare sau au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
 • au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura societăţii de asigurare/reasigurare fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
 • au întocmit situaţii financiare anuale, alte situaţii contabile ori raportări, cu nerespectarea prevederilor legale;
 • în cadrul acţiunilor interne de verificare, nu au identificat şi/sau nu au sesizat, din culpa acestora, faptele care au condus la fraude şi/sau la o gestiune defectuoasă a patrimoniului societăţii de asigurare/reasigurare.

Lichidatorul judiciar va cere în instanță și anularea unor acte și operațiuni frauduloase și va începe valorificarea activelor din patrimoniul City Insurance.

Urmăriți Impact.ro și pe