EXCLUSIV

Cotațiile burselor și influența politicului. Soviani: „Piețele cele mai sensibile reacționează pozitiv atunci când clasa politică urmează principii democratice”

Gabriela del Pupo 07.07.2022, 18:40
Cotațiile burselor și influența politicului. Soviani: „Piețele cele mai sensibile reacționează pozitiv atunci când clasa politică urmează principii democratice”
Vești proaste pentru europeni, vești bune pentru Marea Britanie odată cu anunțul demisiei cabinetului Boris Johnson. Lira câștigă teren iar piața de capital a reacționat pozitiv la aflarea veștii. În mai puțin de 24 de ore cotațiile la bursă dar și cursul de schimb au fost influențate de o schimbare politică. Impact.ro a stat de vorbă cu Radu Soviani, analist economic pentru a afla cum poate o decizie politică să influențeze într-un timp atât de scurt chestiuni de ordin economic.

Piețele reacționează după demisia lui Boris Johnson

Declarațiile nechibzuite și susținerea în mod constant a ruperii legăturilor Marii Britanii cu UE  au făcut din Boris Johnson un dușman al mediului economic și de afaceri. Nu este deci o surpriză faptul că acestea au decis să reacționeze pozitiv la anunțul schimbării. În plină criză economică, în timp ce multe țări se confruntă cu situații dificile, UK are parte de un reviriment generat de consecințele unor decizii politice.
„Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă în Marea Britanie arată democrația funcționează din plin. Factorii politici au conștientizat opinia publică condamnă atitudinea lui Boris Johnson (chiar dacă acesta a supraviețuit unei moțiuni) și a găsit alternativă, prin demisiile subordonaților, de a forță plecarea lui Boris Johnson.
Opinez declarația ministrului de finanțe, Nadhim Zahawi, cel care a afirmat la doar 2 zile după ce a fost numit în această poziție Boris Johnson trebuie ,, plece acum” a fost cea care a sugerat în lipsa unei demisii, ar putea urma doar probleme financiare pentru Marea Britanie.
Faptul , după anunțul demisiei lui Boris Johnson, lira sterlină s-a scumpit cu 0,4% față de dolar este încă un argument piețele cele mai sensibile reacționează pozitiv atunci când clasa politică urmează principii democratice”, spune Radu Soviani.
Economistul mai precizează că nu doar cursul lirei s-a modificat ci și piața de capital.
„De altfel, și piața de capital a reacționat POZITIV după anunțul demisiei. Indicele principal al bursei londoneze, FTSE 100, câștigă, după anunț circa 0,9%. Asta arată piețele au internalizat deja, și se descurcă, în privința plecării lui Boris Johnson.”

Petrolul a scazut sub pragul de 100 de dolari pe baril. Care este motivul

Și în România piețele ar trebui salute plecarea democratic sau ca urmare a presiunilor democratice a unui guvern”

Nu întotdeauna o decizie politică duce la rezultate pozitive, schimbările guvernamentale din România au dus la creșterea ratelor de împrumut de pe piețele internaționale. Nu o dată s-a atras atenția asupra faptului că și investitorii ar putea fi descurajați de schimbările politice, în special dacă acestea sunt succesive, din țara noastră.

Și în România piețele ar trebui salute plecarea democratic sau ca urmare a presiunilor democratice a unui guvern. Se poate întâmpla altfel în condițiile în care piețele au certitudinea nouă garnitură care va veni va fi la fel de îndepărtată de respectarea condițiilor economice de piață precum și cea precedentă.
De altfel, dacă va uitați la succesiunea ,,internalizării” de către piețele internaționale de capital a plecării ultimelor 3 Guverne (guvernul Dancila, Guvernul Orban, Guvernul Cîtu) și percepția privind Guvernul Ciucă, toate în mai puțin de 3 ani, vedem costurile de împrumut ale României la prețuri MULT mai mari decât cele din Uniunea Europeană, ceea ce arată piețele nu dau doi bani pe vreo modificare de atitudine în sensul responsabilității față de economie.
Singurele fluctuații pozitive ale randamentelor cerute de investitori au fost DOAR în cazul în care ALTE economii au luat măsuri favorabile la nivel global și prin simpatie au avut efecte pozitive și în România, dar de scurtă durata. După ce în pandemie România ajunsese se împrumute mai scump decât alte 22 de state din UE (dobânzile însumate), vedem acum România are o mare problema de finanțare și de credibilitate. Succesiunea DEMOCRATICĂ a guvernelor nu descurajează investițiile. Succesiunea SIMULATĂ a guvernelor, în România, în schimb, o face.” spune Radu Soviani.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...