Cum arată cea mai veche hartă din lume. E veche de 4.000 de ani și are elemente 3D

Ana Anitoiu 08.04.2021, 12:26

Cea mai veche hartă din lume a fost descoperită de o echipă de cercetători francezi. Este veche de 4.000 de ani, este bătută într-o piatră cu lungimea de aproximativ 1,82 de metri și conține elemente 3D. Iată ce spun oamenii de știință despre ea.

Cum arată cea mai veche hartă din lume

Bucata de piatră din Epoca Bronzului descoperită de cercetătorii francezi ar fi cea mai veche hartă din lume. Aceasta a fost găsită în 1900, în Franța, dar abia acum o analiză mai detaliată a scos la iveală detalii inedite despre ea. Potrivit specialiștilor, semnele au fost bătute în această piatră în urmă cu 4.000 de ani pentru a reprezenta o zonă din regiunea franceză Western Brittany.

Potrivit Daily Mail, placa a fost numită ”Saint-Bélec” și include elementele despre care specialiștii au spus că se așteaptă să le găsească într-o hartă preistorică, inclusiv ”motive repetitive unite de linii”. Aceasta a fost făcută în mod intenționat cu elemente 3D, ca să reprezinte valea râului Odet, în timp ce câteva linii ar descrie rețeaua acestei ape curgătoare.

Cum arata cea mai veche harta din lume. E veche de 4.000 de ani si are elemente 3D
Cum arata cea mai veche harta din lume

Cea mai veche hartă din lume a ajuns într-un sicriu

Piatra ce este considerată acum cea mai veche hartă din lume ajunsese într-un cimitir, după ce a fost mutat în diferite locuri din Franța. Mai exact, aceasta a reprezentat unul dintre pereții unui sicriu făcut din piatră în care au fost înhumate mai multe trupuri. Însemnările de pe ea erau îndreptate înspre interiorul mormântului.

Când a fost descoperită pentru prima dată, în anul 1900, experții au mutat-o la Muzeul Național de Antichități, în anul 1924. Apoi, a fost relocată într-un castel din Franța, până când a fost redescoperită, în anul 2014. Totuși, abia în 2017 a fost făsită de cercetătorii de la Institutul Național Francez de Cercetare Arheologică Preventivă (Inrap), de la Universitatea Bournemouth și de la Universitatea din Western Brittany.

Ce spun cercetătorii despre cea mai veche hartă din lume

Acești cercetători au folosit analize 3D de înaltă rezoluție și fotogrammetrie. În acest fel, au putut confirma că elementele bătute în piatră s-au potrivit în proporție de 80% cu o zonă ce înconjoară râul Odet.

”Probabil că aceasta este cea mai veche hartă a unui teritoriu ce a fost descoperită. Există câteva astfel de hărți bătute în piatră în toată lumea. În general, acestea sunt doar interpretări. Însă, aceasta este prima dată când o astfel de hartă a reprezentat o zonă la o scală anume”, a spus pentru BBC doctorul Clément Nicolas de la Universitatea Bournemouth, unul dintre autorii acestui studiu.

Ce ascunde cea mai veche hartă din lume

Totodată, echipa de cercetători care s-a ocupat de studiul celei mai vechi hărți din lume a explicat că aceasta pune în evidență mai mult decât se observă la prima vedere. Placa de piatră ascunde un indiciu important despre timpurile în care a fost transformată într-o hartă.

Mai exact, piatra ce are aproximativ 1,52 metri lățime și 1,82 metri lungime pune în evidență faptul că zona reprezentată era un teritoriu important din punct de vedere politic la începutul Epocii Bronzului. Stricarea acesteia ar fi putut duce la o desacralizare sau la o condamnarea făptașului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...