Cimitirul cu inscripții în versuri din Timiș, mai puțin cunoscut față de cel de la Săpânța, are o poveste incredibilă. Localnicii îl consideră bântuit

Diana Timișoreanu 08.03.2021, 12:37
Cimitirul cu inscripții în versuri din Timiș, mai puțin cunoscut față de cel de la Săpânța, are o poveste incredibilă. Localnicii îl consideră bântuit

Cimitirul cu inscripții în versuri din Timiș. Dacă despre faimosul cimitir de la Săpânța a auzit mai toată lumea, puțini stiu că și în județul Timiș există unul pe crucile căruia inscripții în versuri amintesc de ultimele clipe sau de speranțele celor care își dorm somnul de veci.

Cimitirul cu inscripții în versuri din Timiș

Cimitirul se găsește în localitatea Topolovățu Mare. La prima vedere nu diferă prea mult de locurile unde își petrec odihna de veci bănățenii din multe alte sate sau commune. Cruci de piatră, multe din ele de inspirație șvăbească, alei din cărămidă bătută, morminte în paragină sau îngrijite de rudele care mai stau în comună.

La o privire mai atentă însă, pe multe cruci pot fi văzute inscripții în versuri care amintesc de modul în care au murit cei înmormântați acolo sau de stilul lor de viață. Acest lucru se practica mai ales în cazul celor care mureau de tineri.

”Am plecat cu mare dor/, La spital ca să nu mor/ Marinel, nepot iubit/ Tare mult el a dorit/ Mai mulți ani ca să trăiesc/ Și pe Cristinel să-l cresc/ Dară moartea m-a răpit/ De la soțul meu iubit/ De la scumpa fiica-mea”, asa sună una dintre inscripții.

Cimitirul cu inscriptii in versuri din Timis
Cimitirul cu inscriptii in versuri din Timis

În alta autorul versurilor își imaginează jale unei mame care și-a lăsat copiii orfani:

”N-am cuvinte să pot spune/ Cum părăsii această lume/ Cum lăsai puiuții mei/ Știe numai Dumnezeu/ (…) Or și unde or pleca/ Mămică n-or mai avea/ Și s-or duce între lume/ Și n-au mamă cui îi spune/ (…) Și-acum soțul meu iubit/ Noi cu greu ne-am despărțit/ Eu zac tânără-n pământ/ Ție-ți las cu jurământ/ Cât pe lume tu mai stai/ De fete grijă să ai/ Că tu ești mamă și tată/ Ție îți las durerea toată”.

Pe de altă parte, se pare că locul este și bântuit, sau cel puțin așa cred unii dintre localnici.

”În urmă cu mulți ani, eu eram copil pe atunci, lumea spune că în cimitir umbla o femeie dezbrăcată, iar aceasta se întâmpla îndeosebi seara și noaptea. Nu știu ce făcea – se spune că vrăji – însă, când opreau trenurile de navetiști în stație, ea ieșea fugind din cimitir. Toți o luau la goană”, își aduce aminte Coriolan Constantin Vidac. Femeia obișnuia să îi sperie și pe pescarii care își încercau norocul în râul Bega.

”Lăsau undițele acolo și fugeau mâncând pământul”, spune localnicul. De la un timp, aparițiile femeii respective, despre care nu se știe dacă era o nălucă sau o apariție în carne și oase, s-au rărit, după care ea nu a mai fost zărită.

Urmăriți Impact.ro și pe