Cum arată casa natală a Patriarhului Daniel. Preafericitul împlinește, azi, 69 de ani

Iancu Andreea 22.07.2020, 17:46

Patriarhul Daniel sărbătorește astăzi frumoasa vârstă de 69 de ani. Liderul Bisericii Ortodoxe Române a ales să urmeze calea monahală încă din adolescență. Totodată, sunt puține lucruri cunoscute despre viața sa personală. Se pare că Preafericitul a avut un conflict cu fratele său în privința casei natale.

O viață întreagă dedicată Bisericii

Prezența Patriarhului Daniel este una discretă. Potrivit biografiei de pe site-ul Patriarhiei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a născut pe 22 iulie 1951, în satul Dobroești, comuna Bara, județul Timiș. Totuși, numele său de botez este Dan-Ilie, pe care l-a folosit până în 1987, când a devenit călugăr. Cel care l-a îndrumat pe această cale a fost chiar Părintele Cleopa Ilie. Actualul Patriarh a renunțat atunci la numele de mirean, alegându-l pe cel de Daniel.

Ulterior, studiul religios i-a ocupat viața Preafericitului. Astfel, în perioada 1970 și 1974, Patriarhul Daniel a studiat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu. Totodată, studiile pentru doctorat le-a finalizat la Institutul Teologic Universi­tar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică. Aici, Prefericitul s-a aflat sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae până în 1976.

Patriarhul Daniel și-a finalizat studiile în străinătate, atât la Strasbourg (în Franța), cât și în Germania. De asemenea, pe lângă postul de lector sau profesor universitar, Preafericitul a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, iar pe 30 septembrie 2007 este întronizat Patriarh în Catedrala Patriarhală din București.

Cum arată casa natală a Preafericitului
Cum arată casa natală a Preafericitului

Divergențe cu fratele pentru casa părintească

Totuși, în ciuda vieții dedicate Bisericii, cel care a inițiat construcția Catedralei Mântuirii Neamului, s-a aflat în conflict cu propriul frate. Gheorghe Ciobotea, s-a certat cu mulți ani în urmă cu Prefericitul și a decis să se mute la marginea satului. Se pare că motivul discuțiilor îl reprezintă averea lăsată de părinții celor doi. Astfel, întreaga moștenire ar fi ajuns în totalitate la șeful Bisericii.

A luat tot, toată averea părinteasca. Fratele meu, Mitropolitul a facut acte în 2004 cu primarul și mi-a luat tot, spunea Gheorghe Ciobotea cu câțiva ani în urmă.

De asemenea, casa părintească a Patriarhului dispune de două corpuri separate. În centru se află o poartă de lemn, având o alee din dale de piatră. Poarta lasă să se vadă grădina și gazonul extrem de îngrijit. De asemenea, conform wowbiz.ro, fiecare dintre cele două corpuri ale casei dispune de terasă, aer condiționat și antenă satelit.

Pe de altă parte, între timp, divergențele dintre frați s-au rezolvat, iar fratele Patriarhului a încetat atacurile la adresa Preafericitului Daniel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...