Ce salariu are Patriarhul Daniel și cât câștigă un preot obișnuit. Diferența este uriașă

Alexandra Chivu 24.04.2020, 20:15
Ce salariu are Patriarhul Daniel și cât câștigă un preot obișnuit. Diferența este uriașă

În jurul Patriarhului Daniel s-au aflat controverse legate ba de o călătorie în străinătate înainte de 1989, ba de tragedia din clubul Colectiv, ori de salariul său. Una dintre ele a fost elucidată. Ce venit are Preasfinția Sa? Curiozități de genul acesta au existat mereu, iar răspunsul nu a întârziat să apară. Preafericitul încasează lunar o sumă consistentă, care-l poate ajută să trăiască fără grija zilei de mâine.

Ce salariu are Patriarhul Daniel și cât câștigă un preot obișnuit?

Preafericitul Părinte Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). A fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind înscăunat în această demnitate pe 30 septembrie 2007. De numele său sunt legate controverse.

Potrivit unui articol apărut în presa centrală, CNSAS a declarat că: „Din datele ajunse la CNSAS nu rezultă ce tip de dosar îi fusese deschis PF Daniel. Având în vedere faptul că acesta a călătorit în străinatate înainte de 1989 (la studii postuniversitare) este posibil să fi fost vorba de un dosar de urmărire”. De asemenea, BOR și Preafericitul Daniel au fost blamați ca urmare a reacției întârziate la adresa tragediei din clubul Colectiv, aceștia pierzând credibilitatea conform unui sondaj INSCOP.

Diferența salarială este uriașă

O controversă a reprezentat și salariul Sfinției Sale, vehiculându-se sume enorme. De la 1 ianuarie 2019, șeful BOR a beneficiat de majorarea salariului minim pe economie, iar venitul lui a ajuns la 23.920 lei pe lună, adică aproximativ 240 milioane de lei vechi. În 2018, salariul Patriarhului era de 16.600 de lei, salariu egal cu cel al președintelui Senatului României.

Ce salariu are Patriarhul Daniel și cât câștigă un preot obișnuit. Diferența este uriașă
Bolidul de lux al Bisericii

Însă, trebuie menționat că fiecare funcție din cadrul BOR este remunerată diferit, așa că reprezentanții Bisericii cu poziții înalte pot lua și peste 8.000 de lei lunar. De exemplu, un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la mult peste 8.000 de lei.

În schimb, un preot ”la început de drum” încasează lunar un salariu net sub 2.000 de lei. În general, salariile de bază sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, la care se adaugă și așa-zisele donații de la enoriași.

Urmăriți Impact.ro și pe