Cum a murit ministrul rus pentru situații de urgență. În trecut fusese bodyguard-ul lui Putin

Ioana Bucur, Mihai Roșoiu 08.09.2021, 20:30
Cum a murit ministrul rus pentru situații de urgență. În trecut fusese bodyguard-ul lui Putin

Autoritățile de la Moscova au oferit primele detalii despre evenimentele care au dus la decesul fostului bodyguard al lui Vladimir Putin. Cum a murit, de fapt, ministrul rus pentru Situații de Urgență. Evgheni Zinitcev este considerat un erou.

Guvernul de la Moscova a dezvăluit cum a murit ministrul rus pentru Situații de Urgență

Evgheni Zinitcev fusese în trecut ofițer în cadrul serviciului de pază al președintelui Vladimir Putin. Bărbatul, în vârstă de 55 de ani, și-a pierdut viața în timpul unui exercițiu de protejare a zonei arctice.

Miercuri, reprezentanții ministerului pe care îl conducea au dezvăluit cum a murit ministrul rus pentru Situații de Urgență.

„Evgheni Zinitcev a murit tragic în timpul serviciului, la Norilsk, în cursul unui exerciţiu interministerial de protecţie a zonei arctice, salvând viaţa unei persoane”, a precizat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă pentru agenţia oficială de presă Tass, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

Demnitarul „se afla pe marginea unei stânci cu un operator video care a alunecat şi a căzut în apă”, a precizat pe canalul său de Telegram Margarita Simonian, redactor şef al postului de televiziune pro-Kremlin RT.

„Nimeni nu a avut timp să înţeleagă ce se întâmplă în momentul în care Zinitcev a sărit în apă după bărbatul care a căzut şi s-a lovit de stânci”, a mai spus ea.

„El nu a ezitat un moment să acţioneze, nu ca ministru, ci ca om obişnuit. Ca salvator, el a săvârşit un act eroic”, a transmis Andrei Gurovici, adjunctul său de la minister.

Cum a murit ministrul rus pentru situații de urgență
Evgheni Zinitcev

I-a păzit pe Putin și Medvedev

Vladimir Putin a fost informat despre tragicul eveniment, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Preşedintele (rus Vladimir) Putin le-a transmis condolenţele sale sincere” rudelor lui Evgheni Zinicev după această „moarte tragică”, a anunţat într-un comunicat Kremlinul, subliniind că liderul rus şi Zinicev erau legaţi „de numeroşi ani de activitate comună”.

Zinitcev își începuse cariera politică în 2018, până atunci activând în cadrul mai multor servicii de securitate ruse, în special în serviciul însărcinat cu gărzile de corp ale preşedintelui Vladimir Putin, conform biografiei sale publicată de agenţiile de presă ruse.

În ultimii ani ai URSS, demnitarul a activat și în KGB. În 1991, a intrat în serviciul de protecţie a personalităţilor (FSO). Din 2006, le-a asigurat paza și protecția președinților Vladimir Putin și Dmitri Medvedev.

În urmă cu șapte ani, a devenit şeful adjunct al departamentului de luptă împotriva terorismului al serviciilor de informaţii (FSB). Doi ani mai târziu, în 2016, Zinitcev a ocupat postul cheie de director adjunct al FSB, funcție din care a plecat pentru a fi numit la conducerea Ministerului pentru Situaţii de urgenţă în 2018.

Urmăriți Impact.ro și pe