Dacă până acum întreaga Europă era dependentă de gazele naturale din Rusia, acum Moscova a devenit numărul 1 pe un alt segment la fel de important. Cu toate că guvernul de la Moscova a impus anumite restricții la exporturile de grâne, pentru a ține sub control prețurile pe piața internă, Rusia tot a devenit cel mai mare exportator de cereale din lume.
Chiar dacă în anul 2010 Rusia importa multe cereale, iar principalele exporturi veneau din gaze naturale și petrol, iată că acum Rusia a devenit cel mai important jucător pe piața cerealelor. Așadar, Rusia are acum încă un avantaj asupra multor țări din lume, dependente de grânele rusești.
Au fost foarte multe scandaluri diplomatice, după ce Rusia amenința în trecut pur și simplu cu tăierea gazelor naturale către anumite țări cu care aveau diferite conflicte, iată că acum Vladimir Putin mai are un as în mânecă și anume cerealele.
Dar cum a devenit Rusia numărul 1 mondial la producerea cerealelor? Ei bine, când Vladimir Putin a preluat pentru prima dată frâiele conducerii, Rusia era dependentă de alte țări atunci când venea vorba de cereale. Nu i-a plăcut deloc situația așa că s-a decis să ajute agricultura, asfel încât să se ajungă la consum propriu de cereale în proporție de 80-95%. Guvernele lui Putin au demarat în 2004 şi întreţinut de atunci programe de stat pentru dezvoltarea agriculturii prin proiecte naţionale, iar acestea au dat roade.
Au fost introduse reguli noi pentru piaţă cu scopul de a asigura transparenţa. Atât statul, cât şi producătorii mari au avut de beneficiat. ”Efectul a fost pozitiv. A ajutat, cu siguranţă, exporturile“, spune Daria Snitko, analist la Gazprombank.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Iată că astfel Rusia a ajuns acum cel mai mare jucător din lume pe piața cerealelor iar exporturile rusești de grâne își fac loc în astăzi în Europa, Asia, Africa şi America Latină. Astfel, Moscova îşi diversifică sursele de valută, care vine în ţară mai ales prin exporturile de petrol şi gaze naturale. Unii analişti spun chiar că grâul devine noul petrol al Rusiei, iar multe țări sunt efectiv dependente de grâul rusesc, pentru ca oamenii să aibă pâine pe masă.