Alexei Navanîi, primul interviu din închisoare. La ce torturi ar fi supus adversarul lui Vladimir Putin

Ana Anitoiu, Camelia Moldoveanu 26.08.2021, 00:08
Alexei Navanîi, primul interviu din închisoare. La ce torturi ar fi supus adversarul lui Vladimir Putin

Alexei Navanîi a oferit primul interviu din închisoare. Adversarul lui Vladimir Putin a povestit la ce torturi ar fi spus în colonia penală de maximă securitate din Pokrov, aflată la aproximativ 100 de kilometri de Moscova.

Alexei Navanîi, supus la ”violență psihologică”

Opozantul rus, în vârstă de 45 de ani, care a intrat în detenție la începutul acestui an, a declarat că este supus în spatele gratiilor la ”o violență psihologică” demnă de ”un lagăr chinezesc de muncă”.

”Imaginați-vă ceva de genul unui lagăr chinezesc de muncă, unde toată lumea merge în șir indian și sunt camere de luat vederi peste tot. Monitorizarea este constantă și există o cultură a denunțului”, a spus Alexei Navanîi, într-un interviu publicat de The New York Times.

Alexei Navanii, primul interviu din inchisoare. La ce torturi ar fi supus adversarul lui Vladimir Putin
Alexei Navanii

Ce este obligat Alexei Navanîi să facă la închisoare

Alexei Navanîi a dezvăluit că în cele mai multe zile trebuie să stea pe un scaun și să se uite la televiziune de stat din Rusia sau la filme de propagandă. În rest, are voie la alte activități precum să citească sau să scrie.

”Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maxim în fiecare oră a zilei. Acum înțeleg de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate de serviciul secret (…) nu lasă urme și este de nesuportat”, a mai povestit Alexei Navanîi, care în prima săptămână de închisoare a fost trezit de gardieni de mai multe ori pe noapte.

Alexei Navanîi are parte și de momente lejere la închisoare

Pe de altă parte, Alexei Navanîi a vorbit despre detenție și în termeni mai plăcuți, încrezător că nu a fost amenințat sau atacat de ceilalți deținuți. Opozantul rus a spus că uneori gătește alături de aceștia și că i se pare ”distractiv”.

Jurnaliștii de la The New York Times l-au descris pe Alexei Navanîi drept ”optimist”, în ciuda situației în care se află, mai ales în privința situației politice din Rusia.

”Regimul lui Putin este un accident al istoriei, nu este inevitabil. Și Rusia se va alătura unei căi de dezvoltare democratice și europene. Pur și simplu pentru că așa își doresc oamenii.”, este de părere Alexei Navanîi.

Opozantul crede că faptul că Vladimir Putin a fost numit în anul 1999, pe când era prim-ministru, ca președinte interimar de către Boris Elțin a fost o greșeală și că aceasta va fi reparată mai devreme sau mai târziu.

De asemenea, Aleksei Navalnîi, care trebuie să execute 2 ani și jumătate de închisoare, a declarat că sancțiunile americane și europene împotriva Rusiei le-au făcut rău rușilor de rând.

Urmăriți Impact.ro și pe