Cum a ajuns Nicolae Ciucă să își depună mandatul de premier. Discuțiile din culisele ședinței PNL: „Au fost două decizii azi”

Ioana Bucur 01.11.2021, 22:00
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să își depună mandatul de premier. Discuțiile din culisele ședinței PNL: „Au fost două decizii azi”

Guvernul minoritar a picat înainte să ajungă în Parlament. La finalul ședinței de luni seară, președintele PNL, Florin Cîțu, a dezvăluit cum a ajuns Nicolae Ciucă să își depună mandatul de premier.

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier al României

Update, ora 23:20. Potrivit unor surse din interiorul PNL citate de Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei, propunerea cu care Partidul Național Liberal va merge înainte pentru funcția de premier va fi tot Nicolae Ciucă.

Știre inițială:

Ședință de urgență, luni seara, a conducerii PNL. Cu câteva ore înainte de a se prezenta cu echipa de guvernare în fața comisiilor parlamentare, Nicolae Ciucă a decis să își depună mandatul de premier.

La sfârșitul ședinței în care s-au stabilit următorii pași ce vor fi luați, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă au apărut, împreună, în fața jurnaliștilor pentru a oferi primele declarații oficiale.

„BEX a propus domnului Nicolae Ciucă să depună mandatul. A fost decizia BEX, a doua este de a propune BPN format fizic de a flexibiliza mandatul și de a începe negocieri cu partidele democratice. Acestea sunt cele două decizii, mâine seara vom discuta și alte propuneri”, a spus Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă a declarat că a sperat că va reuşi să cristalizeze o soluţie politică, făcând apel la partide pentru maturitate şi responsabilitate politică pentru a găsi o majoritate.

„Am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții. Am sperat să reușesc să cristalizez o soluție politică. Au fost două decizii azi ale celor două partide politice care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat în BEX. Acesta a decis retragerea mandatului. Am să depun mandatul.

Fac din nou apel la responsabilitate și maturitate, astfel încă să se găsească o formulă. Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României. Dumnealui va lua decizia nominalizării. Realitatea e cea care a determinat ca în această seară să se convoace BEX și să de decidă depunerea mandatului.

Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX sa luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier”, a adăugat Nicoale Ciucă.

Cîțu a precizat că PNL va începe negocierile cu partidele democratice pentru formarea unei majorități.

Cum a ajuns Nicolae Ciucă să își depună mandatul de premier
Nicolae Ciucă și Florin Cîțu. FOTO: Inquam Photos

Reacția USR: „Soluția pentru ieșirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR”

La scurt timp după anunțul făcut de președintele liberalilor, USR a transmis că a luat act de de decizia PNL ca prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă să își depună mandatul de formare a unui guvern minoritar, precizând, din nou, că „soluția pentru ieșirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR”.

USR a luat act de decizia PNL ca prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă să își depună mandatul de formare a unui guvern minoritar fără șanse de a fi votat de Parlamentul României.

USR reiterează că soluția pentru ieșirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR.

România are nevoie de un guvern cu o majoritate solidă în Parlament care să rezolve criza energetică și criza sanitară. România are nevoie de un guvern care să respecte un program de reforme pentru modernizarea țării, cu un calendar clar și un buget cu alocări strategice agreate de la început.

USR susține menținerea aceleiași structuri a guvernului care a existat până la declanșarea crizei pentru ca guvernul să poată fi instalat cât mai rapid și va propune stabilirea unui mecanism clar de luare a deciziilor care să asigure un guvern stabil și o majoritate funcțională până în 2024.

România a pierdut deja prea mult timp într-o criză politică fără legătură cu adevăratele probleme pe care le au cetățenii în acest moment.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...