Cum vrea Nicolae Ciucă să reformeze pensiile. Ideile din programul de guvernare

Iancu Andreea 30.10.2021, 19:27
Cum vrea Nicolae Ciucă să reformeze pensiile. Ideile din programul de guvernare

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de către Klaus Iohannis pentru a întruni un nou Executiv, a depus la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare, care demonstrează cum vrea posibilul prim-ministru să reformeze pensiile. Totodată, în documentul depus se regăsesc și alte idei de guvernare și proiecte pe care ar putea să le pună în practică posibilul Cabinet Ciucă.

Programul de guvernare, depus de Nicolae Ciucă la Parlament. Ce idei sunt anunțate în document

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a parcurs o nouă etapă către învestirea Guvernului condus de el. Astfel, oficialul a depus la Parlament lista miniștrilor săi, precum și programul de guvernare. Deși în urmă cu o zi afirma că „nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic”, argumentând astfel posibilitatea ca guvernul său să pice la votul în Parlament, Nicolae Ciucă consideră totuși oportună guvernarea minoritară ca „soluția prin care se câștigă timp pentru negocieri”.

Am depus programul de guvernare și lista cabinetului. Programul este centrat pe măsurile de primă urgență ce trebuie luate la nivelul guvernului pentru a rezolva criza pandemică. De asemenea, este o altă prioritate cea legată de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale și alimente. Cea de-a treia este foarte bine articulată la programul național de redresare și reziliență, aprobat de curând, a declarat Nicolae Ciucă.

Cum vrea Nicolae Ciucă să reformeze pensiile
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă

Ce măsuri fiscale și de reformă ar putea fi luate în cazul învestirii Guvernului condus de Nicolae Ciucă

În documentul depus de Nicolae Ciucă la Parlament sunt menționate mai multe măsuri. Printre cele care țin de sectorul fiscal se numără aprobarea bugetului până la finalul anului, creșterea colectării, reforma sistemului de pensii și reforma salarizării în sectorul public. Printre măsurile fiscal-bugetare se regăsește aprobarea bugetului pentru anul 2022 până la sfârşitul acestui an.

De asemenea, Executivul condus de Ciucă își dorește continuarea prioritizării asupra investițiilor, respectarea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar asumată prin Programul de convergenţă 2021-2024, corectarea într-un ritm adecvat a dezechilibrelor economice interne şi externe la nivele sustenabile, precum și creşterea colectării veniturilor bugetare.

Cum vrea Nicolae Ciucă să reformeze pensiile

Programul de guvernare privește și reforma sistemului de pensii prin digitalizarea dosarelor de penii și elaborarea unei legislații noi, care să aducă echitate, sustenabilitate și reducere a discrepanțelor între pensiile celor care au desfășurat activități similare și au avut aproximativ aceleași contribuții la sistemul de pensii.

Totodată, în privința reformei salarizării din sectorul public se dorește eliminarea inechităților, stimularea performanței și reașezarea sistemului de sporuri. De asemenea, implementarea reformei privind venitul minim de incluziune (VMI) pentru îmbunătățirea asistenței sociale și reducerea sărăciei în rândul persoanelor vulnerabile sunt parte din măsurile de reformă.

Cum vrea Nicolae Ciucă să reformeze pensiile
Nicolae Ciucă, desemnat premier de către Klaus Iohannis

Sistemul de învățământ, în programul de guvernare

Propunerile Executivului condus de Nicolae Ciucă în privința sistemului de învățământ presupune creșterea autonomiei unităților de învățământ, pentru identificarea și implementarea unor măsuri concrete de prevenire și reducere a abandonului școlar.

Măsurile menite să scoată România din criza energetică

Guvernul propus de PNL speră să transforme actuala criză energetică într-o ocazie de a accelera investițiile din acest sector, prin măsuri pe termen scurt, mediu și lung. Astfel, se dorește schimbarea consumului din gospodării sau construcția unor noi unități de producție. Programul de guvernare prevedere identificarea și implementarea de noi măsuri complementare celor deja existente, precum plafonarea, compensarea și amânarea la plată. În acest mod, românii nu vor mai plăti un preț mai mare decât cel din decembrie 2020 pentru energie. Astfel s-ar reduce riscul de sărăcie energetică în rândul cetățenilor.

Totodată, programul de guvernare își dorește implementarea de soluții pentru sprijinirea mediului economic în contextul crizei energetice de la nivel mondial. Pe termen mediu și lung, programul prevede promovarea de investiții în domeniul energetic, în special în domeniul energiilor curate. Sunt vizate finalizarea reactoarelor 3 și 4 Cernavodă, retehnologizarea unității 1 și introducerea unor tehnologii nucleare avansate în contextul parteneriatului interguvernamental România – Statele Unite ale Americii. Se vor continua reformele și obiectivele din cadrul PNRR prin susținerea producției de energie.

Măsurile prevăzute în programul de guvernare al Guvernului Ciucă pot fi consultate AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe