Culoarea ochilor îți poate indica bolile de care suferi. Cum le poți depista

Ana Anitoiu 16.01.2021, 09:03
Culoarea ochilor îți poate indica bolile de care suferi. Cum le poți depista

Culoarea ochilor îți poate indica bolile de care suferi. Cercetătorii au descoperit că în funcție de această nuanță, oamenii sunt predispuși la anumite probleme de sănătate, dar și că au unele capacități diferite. Iată cum poți depista maladiile pe care le-ai putea avea, luând în calcul acest criteriu.

Legătura dintre culoarea ochilor și riscul de cancer și diabet

Se pare că riscul de cancer la ochi este mai crescut la unele persoane decât la altele, în funcție de culoarea irisului. Mai exact, cei care au ochii verzi, albaștri sau gri sunt mai predispuși să dezvolte această boală decât cei cu ochii căprui sau negri. Însă, această problemă de sănătate este destul de rară.

De asemenea, potrivit unui studiu ce a fost făcut în Europa, în anul 2011, oamenii care au ochi albaștri și pielea deschisă la culoare au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu diabet de tip I decât cei cu ochii și tenul în culori mai închise.

Culoarea ochilor, un indiciu pentru riscul de pierderi de auz și probleme oftalmologice

Totodată, unele studii au arătat că dacă sunt expuse unor zgomote puternice, persoanele cu ochii deschiși la culoare suferă o pierderi de auz mai mari decât cele cu ochii căprui sau negri. Această diferență ar veni din faptul că cei din urmă au mai multă melanină în corp, ceea ce le oferă mai multă protecție în acest sens.

Pe de altă parte, conform unui studiu ce a fost făcut în Australia, oamenii cu ochii căprui riscă de două ori mai mult să facă la un moment dat cataractă față de persoanele cu irisul deschis la culoare. Însă, cei din urmă au un risc mai mare să ajungă, după vârsta de 50 de ani, să sufere de degenerescență maculară ce distruge vederea centrală.

Culoarea ochilor iti poate indica bolile de care suferi. Cum le poti depista
Ochi deschisi la culoare

Culoarea ochilor ar influența riscul de endometrioză

Mai mult, se pare că cele mai multe femei care suferă de endometrioză au ochi albaștri. Cercetătorii sunt de părere că genele ce influențează culoarea ochilor se pot conecta la cele ce cauzează această boală. Maladia numită ”endometrioză profund infiltrată” înseamnă extinderea țesutului ce își are locul de obicei în uter în alte organe, precum vezica urinară şi intestinul. Astfel, dacă suspectezi că ai putea risca să dezvolți sau că deja suferi de una dintre problemele de sănătate menționate, singurul mod prin care le poți depista este să mergi la medic.

Vezi și: Ea este fetița-păpușă, care a șocat întreaga planetă. Are 11 ani, părul complet alb și ochii de diferite culori. Care este boala care o face atât de specială

În plus, culoarea ochilor ar fi un indiciu și în ceea ce privește riscul de apariție a afecțiunii numite vitiligo. Persoanele cu ochi albaștri au un risc mai mic să prezinte decolorarea pielii pe unele părți ale corpului. Specialiștii cred că acest lucru ar avea legătură cu faptul că una dintre genele ce dau irisului culoarea albastră scade probabilitatea de apariție a acestei afecțiuni.

Culoarea ochilor influențează toleranţa la durere

Nivelul de durere la care rezistă oamenii ar fi diferit, în funcție ce culoare au ochii lor. La acest capitol au de câștigat persoanele cu ochii albaștri, verzi sau gri. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma unui studiu făcut pe femei aflate în travaliu. Cele cu ochii închiși la culoare au suportat mai puțin durerea și au fost mai predispuse la depresii din cauza acestei experiențe.

O altă diferență dintre oamenii cu ochii închiși și cei cu ochii deschiși la culoare există în ceea ce privește sporturile în care contează viteza de reacție. Aici câștigă cei cu ochii căprui sau negri. Însă, la sporturi ce necesită mai mult control, ca golful sau bowlingul, obțin rezultate mai bune persoanele cu ochii deschiși la culoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...