Cel mai nou simptom provocat de COVID-19 se observă în jurul ochilor persoanelor infectate cu noul coronavirus. O echipă de cercetători din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a emis un semnal de alarmă în acest sens, explicând ce probleme oftalmologice pot apărea în rândul pacienților.
Deși cele mai cunoscute simptome ale COVID-19 sunt febra, tusea seacă, starea de oboseală și pierderea gustului și a mirosului, a fost observat și un alt indiciu al infectării cu noul coronavirus. Acesta se manifestă la nivelul ochilor pacienților.
Conform unei echipe de cercetători din Regatul Unit, cel mai nou simptom de COVID-19 ar putea fi confundat cu unul pentru conjunctivită. Specialiștii de la Universitatea Anglia Ruskin, din Cambridge, au făcut un studiu pe un eșantion format din 83 de pacienți, pentru a confirma existența acestui indiciu al infectării cu noul coronavirus.
În cadrul studiului, cei 83 de pacienți cu COVID-19 care au participat au fost rugați să răspundă la întrebări legate de simptomele pe care le-au resimțit. În total, 83% dintre respondenți au precizat că au suferit de probleme la ochi. Pentru 80% dintre ei, problemele oftalmologice au durat mai puțin de două săptămâni.
Potrivit studiului, 16% dintre pacienții cu COVID-19 au acuzat durere în ochi, iar 18% dintre ei au dezvoltat o sensibilitate la lumină, adică fotofobie, conform BMJ Open Ophtalmology. Alți pacienți – 17% dintre participanții la cercetare – au declarat că au simțit mâncărime la ochi și pleoape.
De asemenea, echipa de cercetători din Marea Britanie au stabilit și câți dintre pacienții care au participat la studiu aveau probleme la ochi și înainte de a fi diagnosticați cu COVID-19. Conform răspunsurilor pe care le-au primit de la participanți, doar 5% dintre ei aveau ochii inflamați și înainte de a se infecta cu noul virus.
”Aceasta este prima cercetare ce investighează diverse simptome oculare asemănătoare conjunctivitei, în relație cu COVID-19 și durata lor”, a precizat Shahina Pardhan, autoarea principală a studiului ce a fost făcut în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
Shahina Pardhan a precizat că deși este important ca problemele oculare ce pot apărea după infectarea cu noul coronavirus să fie incluse în lista de simptome COVID-19, acestea trebuie să fie diferențiate de cele ale altor afecțiuni. Însă, cercetarea ajută specialiștii să analizeze cum poate noul virus să infecteze restul organismului, plecând de la țesutul conjunctiv.
”Deși este important ca simptomele oculare să fie incluse în lista posibilelor simptome COVID-19, trebuie să diferențiem simptomele altor tipuri de infecții, precum cele bacteriene, ce se manifestă prin ochi umezi și roșii. Studiul ne ajută să înțelegem mai multe despre cum infectează noul coronavirus țesutul conjunctiv și cum acesta permite apoi virusului să se răspândească în organism”, au spus Shahina Pardhan și colegii ei.