Cu ce sumă crește salariul minim în România. Anunțul făcut de autorități

Stan Filon, Alexandru Teodorescu 04.10.2021, 19:04
Cu ce sumă crește salariul minim în România. Anunțul făcut de autorități

Vin vești bune pentru milioane de români, după ce s-a aflat că Guvernul vrea să crească salariul minim pe economie cu 11%. Specialiștii în domeniu spun că asta ar însemna, de fapt o creștere cu 10% a salariului net. Premierul Florin Câțu spune că majorarea ar dori să se facă de anul acesta, însă se pare că s-a căzut de acord ca majorara să aibă loc de la data de 1 ianuarie 2022.

Cu ce sumă crește salariul minim în România

Salariul minim net va crește de la 1 ianuarie 2022. Dacă în prezent acesta este de 1.386 lei, ar înseamna că de la anul românii se vor bucura de o majorare cu 138 de lei. Guvernul vrea să caute o formulă de creștere anuală a salariului minim până în anul 2024, care să ofere oamenilor de afaceri din România o anumită predictibilitate. Acest lucru se poate face printr-un proiect de lege în parlament. Premierul Florin Cîțu spunea că vrea ca majorarea să aibă loc anul acesta.

“Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să ştie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim. În acelaşi timp mă gândesc – fiind un an special – dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem, anul acesta doar, să creştem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Să o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discuţie pe care trebuie să o am cu patronatele. Este o propunere pe care o am. Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, declara Florin Cîțu în urmă cu câteva zile la TVR 1.

Cu ce suma creste salariul minim in Romania
Cu ce suma creste salariul minim in Romania

Vești proaste pentru pensionari

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a venit cu o veste proastă pentru pensionari. Acesta a spus că Guvernul nu își permite acum să crească punctul de pensie până la 1.875 de lei.

”E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti. Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a declarat Dan Vîlceanu la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...