Ce se întâmplă cu pensiile din România de la 1 ianuarie 2022. Vestea care îi va bucura pe toţi pensionarii

Nicu Stan 02.10.2021, 10:26
Ce se întâmplă cu pensiile din România de la 1 ianuarie 2022. Vestea care îi va bucura pe toţi pensionarii

Sunt vești bune pentru pensionari, cărora li se pregătește ceva, în afară de mărirea pensiilor de la 1 ianuarie. Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a anunțat o schimbare în bine. Despre ce este vorba, vedeți în articolul de mai jos.

Pensiile vor fi crescute anual, transparent, în concordanță cu rata inflației și cu creșterea salariului mediu brut. Când are loc prima majorare a pensiilor

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2022, potrivit declarațiilor oficialilor guvernului. Astfel, punctul de pensie va fi corelat cu inflația, dar și cu creșterea salariului minim brut pe economie.

”E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie şi mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuţi tot mai mulţi bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Dan Vilceanu a spus cu cat ar fi posibil sa se mareasca pensiile
Dan Vilceanu a spus cu cat ar fi posibil sa se mareasca pensiile

Guvernul Cîțu își dorește ca Legea Pensiilor să fie respectată

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru şi vă daţi seama că politic discutând îţi doreşti să creşti pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câştig electoral, dar este şi o responsabilitate să le poţi plăti.

Ne dorim ca acea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă şi să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creştere”, a declarat Dan Vîlceanu.

Cu cât ar putea crește pensiile de la 1 ianuarie

Ministrul de Finanțe a spus că se ia în calcul o creștere a pensiilor de 6-7% începând cu prima zi a anului 2022.

De asemenea, Dan Vîlceanu a spus că soluția confirmată de Ministerul Finanțelor este indexarea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflație, dar și cu jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut.

Încă nu s-au făcut calculele finale

”Şi cu jumătate din salariul mediu brut pe economie, pentru că asta a fost şi asta este şi acum una dintre regulile din lege. Ca procent, dacă luăm în considerare inflaţia din 2019, pentru că aceea se ia în considerare acum, poate 6-7%, să vedem cât va fi exact când vom face aceste calcule”, a spus ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a anunțat de curând că de la 1 ianuarie 2022 se va reveni la vechiul sistem de creștere a punctului de pensie, în raport cu creșterea salariului mediu brut pe economie, dar și cu inflația.

Cu ce va fi corelată creșterea pensiilor

”De la 1 ianuarie 2022, pensiile vor fi majorate în raport cu inflaţia şi creşterea salariului minim brut pe economie. Revenim la legislaţia care spunea că pensiile cresc anual, transparent, cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu brut”, spunea Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe