Cu ce se stropește varza de toamnă? Amestecul natural pentru o recoltă bogată

Emanuela Pană 31.08.2023, 13:26
Cu ce se stropește varza de toamnă? Amestecul natural pentru o recoltă bogată

Pentru a se bucura de o cultură bogată toamna, grădinarii fac eforturi pentru a îngriji cum se cuvine culturile de varză. În această perioadă, însă, majoritatea se confruntă cu unul dintre cei mai comuni dăunători din grădină. Efectuarea tratamentelor la timp aduce beneficii maxime și sigure pentru fermieri. Iată cu ce se stropește varza de toamnă.  

Dăunătorii verzei: identificare și tratamente 

Înainte de a vorbi despre tratamente la varză, haideți să aflăm câte ceva despre viermii de varză. Această legumă este, în general, gazda perfectă pentru micii dăunători, deși ei pot ataca și alte legume din grădină. O gaură izolată într-o frunză de varză nu reprezintă o mare problemă, însă atunci când o bună parte din cultură este afectată, cu siguranță trebuie luate măsuri.  

Fluturii albi depun ouă minuscule pe frunzele de varză, iar din aceste ouă se nasc viermii de varză. Aceștia arată asemănător cu gândăceii verzi, însă nu trebuie confundați. Viermii de varză sunt niște omizi verzi, cu dungi subtile de culoare galbenă. De obicei, îi găsești pe partea exterioară a frunzelor de varză ori spre mijlocul plantei. 

În momentul în care se hrănesc cu frunzele de varză, viermii aceștia devin o reală problemă. O infestare cu acești dăunători poate distruge cu ușurință întreaga cultură de toamnă. Cel mai sigur mod de a elimina dăunătorii este cu ajutorul erbicidului.  

Vezi și: Cum salvezi varza crăpată din grădina ta, de fapt? Secretul celor mai pricepuți fermieri

Cu ce se stropește varza de toamnă?  

Erbicidul ajută ca legumele din grădină să se dezvolte sănătos, eliminând dăunătorii. Însă, dacă nu vrei să folosești substanțe chimice în grădina ta, poți prepara chiar tu, acasă, un spray împotriva viermilor de varză.  

Este vorba despre un amestec simplu, pe bază de oțet, săpun și apă. Amestecă, așadar, ¼ cană de oțet la ¾ cană de apă cu 1 linguriță de săpun. Deși poate părea ciudat, săpunul ajută sprayul să stea lipit de frunzele de varză pentru o anumită perioadă.  

Soluția preparată se pune într-o sticluță cu pulverizator și se aplică, în cantități moderate, pe partea superioară și inferioară a frunzelor de varză. De menționat că acest amestec nu se folosește pe plantele tinere de varză și nici pe răsaduri. Totodată, este recomandat ca soluția să fie testată pe o frunză mică de varză, înainte de a fi aplicată pe toate verzele din grădină.  

Vezi și: Cele mai bune îngrășăminte pentru varză. Secretul ca să obții o recoltă bogată

Remedii populare pentru cultura de varză  

Este important de știut că lipsa sau neefectuarea la timp a tratamentelor la cultura de varză va conduce la compromiterea plantelor și inclusiv a recoltei. Prin urmare, perioada de viață a plantelor va fi scurtată cu mult.  

Cu ce se stropeste varza de toamna
Remedii populare pentru cultura de varza

Pentru a preveni apariția dăunătorilor, unii fermieri plantează ierburi parfumate lângă cultura de varză. Aroma lor respinge dăunătorii. Printre acestea se numără: pătrunjelul, coriandrul, rozmarinul și mărarul. În timp ce resping dăunătorii, ierburile aromate atrag atenția insectelor benefice pentru varză.  

Dacă plantezi, de pildă, gălbenele pe lângă varza de toamnă, nu numai că vei obține un aspect mai frumos și mai colorat al grădinii, dar vei salva recolta de ”atacul” fluturelui de varză. În acest caz, larvele fluturelui reprezintă principalul pericol, deoarece, odată ce ies din ouă, acestea mănâncă atât capul verzei, cât și frunzele.  

Pentru a elimina dăunătorii, pulverizează o soluție cu lapte. Când vine vorba despre cultura de varză, și nu numai, un alt dăunător întâlnit este melcul. Melcilor ar trebui să li se acorde o atenție deosebită, întrucât sunt capabili să compromită întreaga recoltă.  

Aceștia sunt activi în special noaptea și pe vreme umedă. Pentru a-i îndepărta, prepară chiar tu următoarea soluție: 

  • Dizolvă 125 ml de oțet sau 160 gr de muștar pudră în 10 l de apă și stropește varza cu soluția rezultată; 
  • După ce frunzele de varză s-au închis, se poate uda cu apă.  

O altă variantă ar fi să amesteci praf de tutun cu cenușă și să presari compoziția printre rândurile de varză. Pentru a scăpa definitiv de problema melcilor, poți pulveriza varza de toamnă cu tinctură de ardei iute, dar și cu bicarbonat de sodiu.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...