Cele mai bune îngrășăminte pentru varză. Secretul ca să obții o recoltă bogată

Emanuela Pană 24.07.2023, 21:02
Cele mai bune îngrășăminte pentru varză. Secretul ca să obții o recoltă bogată

Varza se regăsește în mai multe culori și texturi, având o aromă inconfundabilă. Specialiștii recomandă introducerea acesteia în dieta de zi cu zi, întrucât oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Varza sprijină sănătatea inimii, reduce inflamația și este, totodată, un ajutor pentru digestie. Însă, până a ajunge la stadiul în care poate fi consumată, varza trebuie îngrijită în mod corespunzător. Vezi care sunt cele mai bune îngrășăminte pentru varză.  

Cum se hrănește varza după plantare? 

Este aproape imposibil să ne imaginăm o grădină de legume fără o cultură precum varza, nu-i așa? Cel mai popular soi de varză este cel alb, deși se găsesc mai multe soiuri, mai mult sau mai puțin îndrăgite: Bruxelles, Savoy, Kohlrabi, Peking și multe altele.  

Însă, pentru a obține o recoltă bună, abundentă, varza trebuie fertilizată la timp. Iar pentru că legumele sunt destul de pretențioase când vine vorba de anumite substanțe, ne-am gândit să își spunem cum să hrănești varza cu remedii populare. Grădinarii cu experiență știu că hrănirea cu coaja de mullein, cartof sau banană are beneficii de netăgăduit în grădină.  

Varza este o legumă străveche, cultivată încă din epoca de piatră. Nu se știe cu certitudine unde s-a născut cultura de varză (poate că a apărut prima dată în Grecia, Italia sau Georgia), însă un lucru e clar: de când a fost descoperită, cultura de varză nu a devenit mai puțin populară.  

Citește și: Cand se pune varza de toamnă pe câmp sau în grădină? Așa ai cel mai bun rod

Cele mai bune îngrășăminte pentru varză 

Pentru a produce capete mari și dense, frunzele plantei trebuie stimulate să crească. La această sarcină contribuie îngrășămintele, care pun practic bazele procesului de formare adecvată a legumelor. Prima hrănire trebuie realizată cu îngrășăminte azotate, astfel că sunt optime următoarele: lumânărica, nitratul de amoniu, humatul de potasiu, cenușă de lemn și ureea.  

Cele mai bune ingrasaminte pentru varza
Cele mai bune ingrasaminte pentru varza

Solurile acide au nevoie de piatră de var, cretă sau cenușă de lemn, utilizate în proporție de 2 pahare de soluție la 1 metru pătrat de suprafață. Scăderea acidității stimulează creșterea plantelor, care vor dezvolta frunze mari și sănătoase. Iată cele mai bune îngrășăminte pentru varză: 

Gunoi de grajd 

Hrănirea cu gunoi de grajd este, probabil, cel mai cunoscut tip de fertilizare pentru plantele aflate în câmp deschis. Acesta este folosit deopotrivă la fermele gospodărești mari și mici. Unul dintre avantajele sale este disponibilitatea, faptul că se poate procura cu ușurință.

Gunoiul de grajd conține cantități mari de potasiu, azot, fosfor, calciu, magneziu, sulf, bor și fier – substanțe care se asimilează rapid. Vara se folosește gunoi de grajd semi-putred, iar toamna se adaugă humus pentru creștere.   

Vezi și: Cum protejezi varza de boli și dăunători? Sfaturi de la renumiți grădinari pentru o recoltă bogată

Cele mai bune îngrășăminte pentru varză – gunoi de pui 

Când vine vorba despre hrănirea plantelor de vară, gunoiul de pui se califică drept îngrășământ organic. Acesta are un conținut mai ridicat de azot decât gunoiul de grajd. Printre avantajele hrănirii cu gunoi de pui se numără: accelerarea maturizării, productivitatea crescută și creșterea rezistenței plantelor la boli bacteriene și fungice.  

Coji de ouă  

Utilizarea cojilor de ouă ca îngrășământ în grădină are numeroase beneficii pentru plante, legume și flori. Conținutul cojilor de ouă le face să fie recomandate pentru fertilizarea naturală a culturilor de varză acolo unde nu sunt deficiențe mari de minerale, ci este nevoie doar de un aport suplimentar de nutrienți.

Cojile de ouă au un conținut bogat de carbonat de calciu, precum și alte microelemente importante pentru dezvoltarea plantelor: potasiu, siliciu, magneziu, fosfor etc. Ele sunt folosite de mult timp ca îngrășământ, toate plantele răspunzând bine la fertilizarea cu coji de ouă (varză, ceapă, morcovi, cireșe, coacăze, salată verde, solanacee, flori).

Cojile de ouă pot fi folosite în agricultură atât sub formă mărunțită, cât și sub formă de infuzie. Ele sunt ideale pentru normalizarea unui sol acid, cu mențiunea că această procedură necesită un volum mare de coajă.  

Cele mai bune îngrășăminte pentru varză – opțiuni alternative 

Varza reacționează favorabil și la alte tipuri de hrănire, fapt pentru care tot mai mulți grădinari preferă metodele naturale în detrimentul celor chimice. Avantajele lor constau în ecologie, disponibilitate și cost redus.

Pe lângă metodele de mai sus, grădinarii mai folosesc și bicarbonat de sodiu, cartofi, coji de banane sau drojdie ca pansament pentru varză în parcelele de grădină. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...