Cu ce se curăță argintul. Soluții practice la tine acasă

Ana-Maria Tudor 13.07.2023, 16:48
Cu ce se curăță argintul. Soluții practice la tine acasă

Dacă deții bijuterii din argint și dorești să le prelungești durata de viață, există câteva metode eficiente de curățare și îngrijire pe care le poți aplica pentru a le menține strălucitoare și frumoase. Atunci când argintul oxidează devine tern și își pierde din strălucire.  Iată cu ce se curăță argintul.

De ce oxidează bijuteriile din argint

Argintul este un metal nobil, ceea ce înseamnă că este rezistent la oxidare și coroziune în aerul umed. Cu toate acestea, reacționează cu sulful prezent în aer și poate forma o peliculă de sulf care îi conferă aspect negricios.

Este important să înțelegem că oxidarea bijuteriilor din argint este un proces natural și nu este un indicator al calității sau autenticității acestora. Chiar și bijuteriile din argint pur pot experimenta acest proces.

Pentru a preveni și încetini oxidarea bijuteriilor din argint, este recomandat să le păstrezi într-un loc uscat și protejat de umiditatea excesivă. De asemenea, evită expunerea la substanțe chimice agresive sau cosmetice care ar putea accelera procesul de oxidare.

Citește și: Cum sună elementele din natură, aurul, argintul sau calciul: totul pleacă de la radiații

Argintul purtat oxidează mai greu

Purtarea regulată a bijuteriilor din argint ajută la menținerea strălucirii acestora și la prevenirea oxidării. Uleiurile naturale ale pielii tale au un efect de curățare asupra argintului, așadar, cu cât le porți mai des, cu atât vei ajuta la menținerea aspectului lor strălucitor.

De asemenea, evită expunerea bijuteriilor din argint la substanțe chimice dure sau la contactul cu produse de curățenie, transpirația excesivă sau apă care conține clor. Acestea pot provoca pătarea și oxidarea argintului.

În plus, trebuie să îți protejezi bijuteriile și de expunerea directă la soare, iar dacă mergi la plajă ar fi ideal să le lași acasă.

Cu ce se curăță argintul

Ei bine, există mai multe opțiuni pentru curățarea bijuteriilor din argint, iar fiecare dintre ele poate fi eficientă în îndepărtarea petelor și a murdăriei.

Detergent cu apă caldă

Poți utiliza apă caldă și un detergent de vase fără amoniac și fosfat pentru a curăța bijuteriile. Înmoaie bijuteriile în această soluție timp de câteva minute, apoi folosește o perie moale sau o lavetă curată pentru a le lustrui ușor. Clătește bine bijuteriile și usucă-le cu grijă.

Bicarbonat de sodiu și apă

Amestecă bicarbonat de sodiu cu apă pentru a obține o pastă, apoi aplică pasta pe bijuterii și folosește o lavetă sau o perie cu peri moi pentru a le curăța. Pentru obiectele cu detalii mai fine, subțiază pasta cu mai multă apă și folosește o periuță de dinți, moale, pentru a ajunge în zonele mai dificile.

Vezi și: Descoperirea fascinantă din vremea romanilor: lecția de istorie din spatele banilor de argint

Ulei de măsline și suc de lămâie

Amestecă jumătate de cană de suc de lămâie cu o lingură de ulei de măsline într-un bol. Cu o lavetă înmuiată în această soluție poți lustrui bijuteriile de argint.

Oțet alb și bicarbonat de sodiu

Combină o jumătate de cană de oțet alb cu două linguri de bicarbonat de sodiu într-un recipient. Bagă bijuteriile pătate în această soluție timp de două până la trei ore, apoi clătește-le bine și usucă-le cu grijă.

Bicarbonat de sodiu, sare, folie de aluminiu și apă clocotită

Pentru a curăța bijuteriile din argint cu această metodă, tapetează un recipient sau o chiuvetă cu folie de aluminiu, cu partea strălucitoare în sus. Așază bijuteriile pe folia de aluminiu și toarnă apă clocotită peste ele. Adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu și sare în apă și amestecă soluția. Lasă bijuteriile în soluție pentru aproximativ 5-10 minute, apoi clătește-le bine, usucă-le și lustruiește-le cu o lavetă moale.

Batista pentru curățarea argintului

Acest material se poate achiziționa de la argintărie și cu ajutorul acestei batiste îți poți curată foarte ușor bijuteriile.

Urmăriți Impact.ro și pe