VIDEO

Cum sună elementele din natură, aurul, argintul sau calciul: totul pleacă de la radiații

Gabriel Peneș 28.03.2023, 15:36
Cum sună elementele din natură, aurul, argintul sau calciul: totul pleacă de la radiații

Cum sună elementele din natură, aurul, argintul sau calciul. Radiația unică emisă de acestea după ce sunt încălzite sau încărcate cu energie a fost convertită în sunet, permițând urechii umane să audă notele distinctive produse de fiecare element. Un cercetător american a reușit, astfel, să „muzicalizeze” întreg tabelul periodic al lui Mendeleev.

Cum sună elementele din natură, aurul, argintul sau calciul

Încercări de a capta sunetele produse de elementele naturale au mai existat, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei acest lucru a devenit posibil într-o mult mai completă și subtilă „sonorizare” a tabelului periodic al lui Mendeleev.

Când elementele sunt energizate, electronii pot „sări” la niveluri de energie mai ridicate. În cele din urmă, ei revin la starea normală, stabilă, eliberând un proton în acest proces. Lungimea de undă a protonului depinde de mărimea diferenței de energie dintre starea încărcată cu energie și cea de bază – mai multă energie produce frecvențe mai înalte și lungimi de undă luminoase mai scurte.

Descoperirea acestui lucru s-a dovedit crucială pentru înțelegerea Universului. Putem identifica, de exemplu, elementele dintr-o stea aflată la 1 miliard de ani lumină din lungimile de undă distinctive emise, cunoscute ca spectre de emisie.

La Conferința de Primăvară a Societății Americane de Chimie, profesorul Walker Smith, de la Universitatea din Indiana a demonstrat rezultatele muncii sale care a constat în transformarea în sunete a spectrului electromagnetic al fiecărui element din tabelul periodic, conform iflscience.com, după cum se poate observa în clipul de mai jos.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Totul pleacă de la radiații

Smith și-a folosit munca pentru a-i învăța pe studenți despre spectrele de emisie, dar a făcut și o demonstrație la Muzeul WonderLab din Bloomington, Indiana.

„Am vrut să creez un tabel periodic muzical în timp real și interactiv, ce permite atât copiilor, cât și adulților să seleceze un element și să-i observe spectrul luminos vizibil și să-l audă, în același timp”, a spus Smith, într-o declarație.

Pentru a corela diferențele dintre frecvențele luminoase vizibile cu sunetele fiecărui element, Smith a multiplicat frecvențele luminoase vizibile de 10-12 ori, transformând un curcubeu într-o octavă din cea mai sensibilă zonă a auzului uman.

Unele elemente pot produce mii de frecvențe, creând riscul de supraîncărcare senzorială, dar Smith a reușit să obțină un sunet mult mai bogat decât cel rezultat din alte încercări de aceeași natură, după ce s-a consultat cu David Clemmer și Chi Wang, profesori de chimie, respectiv, de muzică, de la Universitatea din Indiana.

„Unele dintre note sunau complet dezacordate, dar Smith a rămas fidel transformării elementelor în muzică”, a spus Clemmer.

În afară de beneficiile pentru predare și distracție, Smith speră să-și pună descoperirea la treabă, permițând oamenilor cu probleme de vedere să se familiarizeze cu spectrele de emisie ale elementelor. De asemenea, el susține un spectacol numit „Sunetul moleculelor”, în care demonstrează cum sunetele individuale ale diferitelor elemente pot fi combinate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....