Cu cât vor scădea facturile la energie şi gaze după compensarea oferită de Guvern. Virgil Popescu a explicat clar

Ioana Bucur 15.10.2021, 09:58
Cu cât vor scădea facturile la energie şi gaze după compensarea oferită de Guvern. Virgil Popescu a explicat clar

Virgil Popescu a venit cu explicațiile așteptate de românii care se tem că ar putea ajunge în situația în care nu vor putea face față valului de scumpiri. Ministrul a spus cu cât vor scădea facturile la energie şi gaze după compensarea oferită de Guvern.

Ce se întâmplă cu facturile la energie și gaze după compensarea oferită de Guvern

Ministrul interimar al Energiei a vorbit despre compensarea oferită de Guvern pentru facturile la energie și gaze, aplicabilă de la 1 noiembrie.

„Ceea ce am propus noi şi a adoptat Guvernul Cîţu este ordonanţa 118. E în vigoare. Începând din 1 noiembrie până în 31 martie, toţi consumatorii cu un consum mediu – am estimat un consum mediu egal venit mediu. Vorbim de 5,2 milioane de gospodării racordate la energie electrică din totalul de opt milioane. Atât avem în România.

5,2 milioane de gospodării înseamnă 13 milioane de români. 2,2 milioane de gospodării sunt racordate la reţeaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane. Aici dacă înmulţim cu 2,5 ajungem la cinci milioane de români care sunt racordaţi la gaze.

Cam 65% din populaţia României e racordată la energie electrică şi gaze. Vor beneficia de compensare”, a explicat ministrul interimar al Energiei, la B1 TV.

Ajutorul de la stat va fi acordat în perioada 1 noiembrie – 31 martie. Popescu a vorbit și despre opțiunile pe care le au românii în perioada următoare:

„Pentru consumatorul vulnerabil, dacă din calculul consumatorului vulnerabil reiese că e mai bine să acceseze OUG cu privire la consumul mediu, atunci va beneficia de cea mai favorabilă opţiune. La consumatorul vulnerabil, persoana trebuie să meargă către Primării şi să-şi completeze nişte date. E adevărat. Sunt documente. Ministerul Muncii aşa a considerat că trebuie pentru consumatorul vulnerabil să completeze.

Pentru ordonanţă nu trebuie să facă absolut nimic. Nu trebuie să facă nimic decât să-şi urmărească consumul şi să se încadreze pe total consum lunar la contor, la contorul de gaz şi de energie electrică să nu depăşească decât cu maximum 10% acea plajă de consum.

Vorbim de un consumator între 150 de KW şi 1000 de KW”, a menţionat ministrul interimar Energiei.

Cu cât vor scădea facturile la energie şi gaze după compensarea oferită de Guvern
Virgil Popescu

Cu cât o să scadă, de fapt, facturile

Virgil Popescu a dat și câteva exemple pentru a arăta cu cât urmează să scadă facturile la energie și gaze după aplicarea compensării de la Guvern. Ministrul a dat exemplul unei gospodării în care se înregistrează un consum de enegie electrică de 100kW.

„5,2 milioane de consumatori consumă până în 200 KW. E consumul unei gospodării micuţe – 100 de kW – care se încălzeşte nu cu energie electrică, ci cu gaz. Atunci vine şi compensarea la gaz ori la sistemul centralizat de încălzire.

La un preţ mediu din ofertele de cumpărare de 0,85 bani pe KW, valoarea facturii este de 85 de lei. Compensarea este de 21 de ani pe KW. De ce 21 de bani? 21 de bani pe KW este taxa de transport şi distribuţie care se regăseşte în acest tarif.

Practic, de la bugetul de stat se subvenţionează pentru fiecare cetăţean care se încadrează în planşa de consum între 30 şi 200 de KW lunar, plus 10%, se subvenţionează 21 de lei direct din factură. Va plăti 64 de lei. În schimb, în ordonanță preţul minim care a fost de referinţă la nivelul acestui an a fost de 68 de lei pe KW. Sub acest preţ nu se face compensarea.

Dacă preţul este de 0,9 lei pe KW, valoarea facturii este de 90 de lei. Compensarea este de 21 de lei. De plată are are 69 de lei. Nu este nicio problemă pentru niciun sistem informatic al furnizorului să-l adapteze”, a explicat Virgil Popescu.

Sistemul este asemănător și în cazul facturilor la gazele naturale. Se face compensare de 25% din valoarea gazului, valoarea costului gazului, din factură, prețurile incluzând TVA, a precizat ministrul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...