Pe cine dă vina Putin pentru majorarea tarifelor la gaze: „Au făcut greșeli”. Reacția tranșantă

Ioana Bucur 06.10.2021, 20:30
Pe cine dă vina Putin pentru majorarea tarifelor la gaze: „Au făcut greșeli”. Reacția tranșantă

Explozia prețului la gaze a atins, marți, noi valori maxime în Europa. Situația alarmantă este privită cu dezinteres de liderul de la Moscova. Ce a avut de spus Vladimir Putin despre majorarea tarifelor la gaze și pe cine consideră vinovat pentru situația în care au ajuns țările din UE.

Vladimir Putin a găsit vinovatul pentru majorarea tarifelor la gaze

Situația devine din ce în ce mai dificilă, pe zi ce trece, iar europenii se pregătesc pentru una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani.

Marți, contractele pentru gaze naturale au ajuns la noi valori maxime în Europa, potrivit CNBC, o consecință a faptului că principalul furnizor de gaz al blocului, Rusia, a ţinut sub control livrările, semnalând presiuni suplimentare ale preţurilor asupra consumatorilor europeni, odată cu apropierea sezonului de încălzire de iarnă, susțin liderii europeni.

În ultimele săptămâni, autoritățile din Spania, Italia, Grecia şi Franţa au anunțat măsuri drastice pentru a minimiza impactul scumpirilor asupra consumatorilor.

Parlamentul francez cere ca Uniunea Europeană să ajungă să depindă mai puțin de gazele naturale de pe pieţele externe. Majoritatea gazelor cumpărate de Europa provin din Rusia şi Norvegia.

De la Moscova, situația se vede cu totul altfel. Președintele rus a respins vehement criticile aduse de Uniunea Europeană privind problemele cu aprovizionarea cu gaze.

Pe cine dă vina Putin pentru majorarea tarifelor la gaze
Vladimir Putin

„Au făcut greşeli”

Vladimir Putin a găsit vinovații pentru majorarea tarifelor la gaze. Liderul de la Kremlin susține că vina o poartă chiar Uniunea Europeană care a dorit diversificarea surselor de aprovizionare.

„Toate politicile lor au fost în sensul renunţării la contracte pe termen lung, iar aceste politici s-au dovedit eronate. Au făcut greşeli. (…)

Drept consecinţă, preţul gazelor a bătut acum toate recordurile istorice: astăzi se apropie de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, de zece ori mai mult decât preţul mediu de anul trecut”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Agenţiei France-Presse, în cursul unei reuniuni cu responsabili ai sectorului energetic rus.

În prezent, aproximativ o treime din necesarul de gaze al Uniunii Europene este asigurat de Rusia. În ultimii ani, însă, UE a anunțat că își dorește diversificarea resurselor de energie.

Comisia Europeană a transmis marţi că verifică informaţii potrivit cărora compania rusă Gazprom profită de poziţia dominantă pe piaţă pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural.

„Verificăm aceste informaţii, împreună cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabil de reglementările privind concurenţa; în mod evident, este o chestiune gravă”, a declarat comisarul european al Energiei, Kadri Simson, conform agenţiei Reuters.

Urmăriți Impact.ro și pe