Prețul de livrare al gazelor în București s-a dublat. De Nicușor Dan depinde scumpirea căldurii în Capitală

Ana Anitoiu 22.09.2021, 14:30
Prețul de livrare al gazelor în București s-a dublat. De Nicușor Dan depinde scumpirea căldurii în Capitală

Bucureștenii ar putea avea parte de o iarnă grea. Prețul la care Romgaz livrează gaze către centralele din Capitală s-a dublat, astfel că oamenii ar putea ajunge să plătească mai mult pentru căldură și apă caldă. Primarul general, Nicușor Dan, este cel care va decide dacă vor crește facturile consumatorilor sau dacă majorările vor fi suportate prin subvenții.

Cum funcționează sistemul de termoficare din București

Sistemul de termoficare al Capitalei funcționează astfel: Patru centrale electrice de termoficare ale Elcen – CET Vest, Sud, Progresu și Grozăvești, ard gaze de la Romgaz pentru a produce energia electrică și termică.

Apoi, energia termică este livrată în sistemul de conducte ale Termoenergetica, fosta RADET. De la această firmă ce aparține Primăriei, prin punctele termice, energia termică ajunge în caloriferele din apartamentele din Capitală și din clădirile administrative ale orașului.

Pretul de livrare al gazelor in Bucuresti s-a dublat. De Nicusor Dan depinde scumpirea caldurii in Bucuresti
Nicusor Dan

Cu cât se scumpește gazul în București

În timp ce costul de producție al gigacaloriei ar crește cu circa 60%, prețul final plătit de consumatori, din care o parte este acoperit de Primăria Capitalei, s-ar majora cu 20%, potrivit economica.net.

Astfel, dacă ANRE va aviza acest preț, Termoenergetica va plăti către Elcen cam 329 de lei pe gigacalorie, în loc de aproximativ 206 de lei pe gigacalorie cât achită în prezent.

La costul de producție al gigacaloriei ce va crește din cauza scumpirii gazului se va adăuga costul de transport și distribuție prin rețeaua Termoenergetica. În prezent, prețul final al gigacaloriei este de 490 de lei în Capitală. Însă, cu un tarif dublu al gazului, acesta va ajunge la 590 de lei. Adică mai scump cu aproximativ 20%.

Ce decizie trebuie să ia Nicușor Dan și în ce context

Primarul General al Capitalei are de luat o decizie importantă pentru locuitorii Capitalei. În prezent, aceștia plătesc prețul local stabilit de Primărie, de 163 de lei pe gigacalorie, în timp ce prețul real este de 490 de lei. Restul este acoperit prin subvenții.

Astfel, Nicușor Dan va trebui să decidă dacă în contextul scumpirii gigacaloriei până la 500 – 600 de lei prețul final va rămâne de 163 de lei și va crește subvenția dată de Primărie sau vor crește facturile locuitorilor Capitalei.

Nicușor Dan va lua această decizie luând în calcul faptul că Primăria Capitalei are de mult timp probleme cu plata subvenției la energie termică. În prezent, subvenția este de aproximativ un miliard de lei pe an, iar la jumătatea anului instituția era în urmă cu peste 540 de milioane de lei. A fost necesară o hotărâre a Guvernului pentru acoperirea datoriei, cu prioritate față de alte cheltuieli.

“Din păcate Primăria Municipiului Bucureşti încă are probleme financiare. Sperăm să intrăm în normalitate cu plăţile în perioada următoare, să facem faţă provocărilor care urmează, adică preţurile mai mari la gaze şi certificate de carbon şi în ultimul ceas să accesăm fonduri ca să avem investiţii noi”, spunea recent directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...