Avertisment serios. Ce se întâmplă în Marea Neagră în urma conflictului dintre Rusia şi SUA

Nicu Stan 14.04.2021, 09:36
Avertisment serios. Ce se întâmplă în Marea Neagră în urma conflictului dintre Rusia şi SUA

Avertisment serios. Ce se întâmplă în Marea Neagră în urma conflictului dintre Rusia şi SUA. Joe Biden se pregătește, în cazul în care Vladimir Putin decide să atace Ucraina, să intervină prompt.

SUA au luat deja hotărârea. Ce au decis în privința Mării Negre, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

În scurt timp, distrugătoarele Donald Cook și Roosevelt ale marinei americane sunt așteptate să ajungă în Marea Neagră prin Bosfor. Astfel, Turcia a trimis un mesaj statelor participante la Convenția de la Montreux. Tratatul privește trecerea navelor de război americane din Marea Mediterană în Marea Neagră în 14 și 15 aprilie, iar Turcia a dat un termen limită cât pot staționa distrugătoarele americane în Marea Neagră.

“Acestea vor rămâne în Marea Neagră până pe 4 mai”, au transmis autoritățile de la Ankara.

Distrugatoarele americane ajung in cateva zile in Marea Neagra
Distrugatoarele americane ajung in cateva zile in Marea Neagra

Distrugătoarele americane ajung în câteva zile în Marea Neagră

Distrugătoarele SUA au fost trimise la Marea Neagră în contextul agravării situației din Ucraina. Astfel, prezența americanilor în Marea Neagră “ar oferi oportunități suplimentare de urmărire a activității Rusiei și capacitatea de a răspunde mai bine la circumstanțe neprevăzute dacă apar brusc”, informează ziarul american Drive.

În ultimele săptămâni, oficiali din Ucraina și reprezentanți ai Occidentului și-au exprimat îngrijorarea în ce privește încălcările tot mai dese ale încetării focului în Donbas și acumularea de trupe ale Rusiei la granița cu Ucraina, notează și Associated Press.

SUA, îngrijorate de concentrarea de forțe rusești la granița cu Ucraina

Statele Unite a declarat că Rusia a adunat multe trupe pe frontiera de est a Ucrainei, la fel ca în 2014, moment când a anexat Crimeea și le-a acordat sprijinul separatiștilor pro-ruși în Donbas. Pe de altă parte, Moscova a acuzat forțele non-costiere ale NATO de intensificarea activității navale în Marea Neagră.

”Este demn de remarcat faptul că orice conflict major care implică Rusia și Statele Unite în această regiune va transforma Marea Neagră într-un poligon de rachete antinavă, unde trupele rusești vor avea un avantaj semnificativ, cel puțin în etapa inițială”, scrie Drive.

Rușii anunță că pot scufunda distrugătoarele americane. Ce spun americanii

Luna trecută, publicații militare au scris că Rusia are puterea de a scufunda nave ale NATO în Marea Neagră, în special ale flotei SUA.

În aceeași lună, Drive anunța că distrugătoarele americane Arleigh Burke, cu baza în SUA, au sisteme de război radioelectronic AN / SLQ-62 Transportable Electronic Warfare Module-Speed To Fleet (TEWM-STF), capabile să distrugă rachetele antinavă rusești P-800 Oniks.

Turcia pare să fie de partea Ucrainei

Pe de altă parte, Turcia a promis Ucrainei sprijinul în conflictul cu Rusia. Președintele Zelenski i s-a confesat președintelui Recep Tayyip Erdogan la Istanbul legat de militarizarea Crimeii și a anunțat că pozițiile Kievului și Ankarei cu privire la amenințările din regiunea Mării Negre sunt aceleași, infomează Reuters.

Turcii susțin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, informează 24chasa.bg.

Urmăriți Impact.ro și pe